Noaptea în care muzeele sunt deschise
Circa 200 de instituții muzeale din toată țara au pregătit evenimente speciale în această seară pentru publicul larg. Eveniment cultural de amploare ajuns la cea de‑a 14‑a ediţie, Noaptea Muzeelor invită vizitatorii să descopere şi anul acesta oferta culturală a instituțiilor muzeale, a organizaţiilor culturale, a asociaţiilor şi a galeriilor de artă din Bucureşti şi din ţară.
Potrivit managerului Nopţii Muzeelor, Dragoş Neamu, la începutul săptămânii erau înscrise peste 180 de muzee şi organizaţii partenere în vederea participării la evenimentul din 19 mai, estimarea organizatorilor fiind că se va ajunge la 200 de instituții muzeale participante.
„Vor ajunge la 200 cu siguranţă. Este evident că vom avea un vârf la ediţia aceasta. Anul anterior au fost 140 de instituţii, iar acum doi ani au fost cam tot 140. (...) Sunt foarte multe intrări noi, mai ales în Bucureşti, au intrat muzee de nişă. E primul an în care avem muzeul «Micul Paris», Muzeul parfumului, Muzeul antreprenoriatului, Muzeul kitsch‑ului şi Muzeul colecţiilor de maşini Ţiriac”, a declarat Dragoş Neamu, într‑o conferinţă de presă susţinută la Institutul Francez.
El a precizat că Noaptea Muzeelor, organizată de 14 ani de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR), este şi o ocazie de a prezenta lipsurile cu care se confruntă anumiţi participanţi.
„Laboratoarele de restaurare sunt prost utilate, oamenii lucrează în nişte condiţii de mediu vătămător total. De asemenea, este modul acesta de salarizare şi la un moment dat se punea problema unui protest, de Noaptea Muzeelor, şi cred că unele muzee, punctual, vor protesta”, a explicat Dragoş Neamu.
Prezentă la conferința de presă, Sorina Neacşu, reprezentanta Asociaţiei Culturale Patrimoniu pentru Viitor, a invitat vizitatorii să participe la un concurs de fotografii din Noaptea Muzeelor. „Aşteptăm de la fotografi profesionişti sau amatori, indiferent de vârstă, fotografii la rezoluţie mare, care să surprindă ori detalii arhitecturale, ori grupuri de vizitatori, expresii de încântare, de mirare, de curiozitate”, a spus ea.
Printre evenimentele pregătite special pentru Noaptea Muzeelor de instituțiile muzeale din București și din țară amintim:
La Muzeul Naţional „George Enescu”, între orele 18:00 - 0:30, vor avea loc recitaluri de muzică clasică, un concert de chitară, un concert de percuţie, un concert de muzică fusion, dar şi un recital de vioară susţinut de Ştefan Şimonca Opriţa, care va cânta pe una dintre viorile preferate de George Enescu.
La Muzeul Naţional de Geologie va putea fi vizitată o expoziţie cu informaţii despre cutremure, realizată în colaborare cu Institutul Naţional de Fizică a Pământului.
Cele opt muzee din structura Muzeului Municipiului Bucureşti vor fi deschise gratuit pentru public. La Palatul Suţu, din program fac parte reconstituiri istorice, statui vivante şi un concert, iar la Casa Filipescu Cesianu vor avea loc spectacole susţinute de actorii Marius Bodochi şi Irina Movilă, dar şi de muzicienii Cristian Soleanu şi Constantin Urziceanu.
Muzeul Naţional de Artă al României are o ofertă variată de expoziţii temporare („Mihail Grecu - Între metaforă şi realitate”, „Ştefan Luchian - maestrul graficii româneşti” şi „World Press Photo” (deschise între orele 18:00 - 5:00) şi ateliere creative pentru toate vârstele (între orele 18:00 - 23:30).
Muzeul Ţăranului Român, deschis între orele 18:00 - 1:00, oferă publicului o expoziţie temporară de fotografie realizată de fotograful basarabean Zaharia Cuşnir, filme documentare şi poveşti etnologice, prezentate de Şerban Anghelescu.
Sub titlul „Şi noi suntem România 100”, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române îşi invită prietenii la spectacol pe legendarul aerodrom Pipera.
Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit expoziţii temporare, dar şi proiecţii de filme documentare, colectare a insectelor nocturne şi de interceptare a liliecilor din curtea muzeului.
Mai multe informații despre program şi lista participanţilor pot fi consultate pe www.noapteamuzeelor.ro.