Noaptea Muzeelor aduce evenimente şi exponate de neratat
Muzeele din România îşi deschid porţile mâine-seară, la cea de a 13-a ediţie a evenimentului „Noaptea Europeană a Muzeelor”, alături de alte câteva mii de instituţii de gen de pe tot continentul. Vor avea loc concerte, lansări de carte, proiecţii, expoziţii neconvenţionale, expuneri de obiecte rare, ateliere experimentale, dar și tururi cu biciclete, după cum informează organizatorii.
Bucureştiul va deveni orașul creativității, în 20 mai, odată cu deschiderea evenimentului „Noaptea Muzeelor”, când vor avea loc o serie de concerte, proiecţii, performing-uri, ateliere experimentale, dar și tururi cu biciclete, anunță managerul evenimentului, Dragoş Neamu.
„Noaptea Muzeelor a devenit deja un festival al creativităţii, toată lumea o ştie. Mai mult decât o expunere, evenimentul a devenit o poveste foarte participativă în care şi artele performance-ului, teatrul şi dansul şi multe alte evenimente de artă, multe surprize şi intervenţii artistice şi culturale în diferite zone - convenţionale şi neconvenţionale - încep să se întâmple. Deci, practic, anul acesta, Bucureştiul cred că va fi foarte răsfăţat”, a spus Neamu, în cadrul conferinţei de presă în care a fost prezentat evenimentul.
În Bucureşti, oferta pentru „Noaptea Muzeelor 2017” se anunţă foarte bogată. 36 de muzee şi 20 de prieteni ai muzeelor, organizaţii partenere vor participa cu evenimente special concepute pentru această seară.
Potrivit organizatorilor, la Muzeul Naţional „George Enescu” insomniacii vor putea asculta, într-un recital susţinut de tânărul violonist Sabin Penea, sunetul uneia dintre viorile preferate ale părintelui „Poemei Române”, create de lutierul Paul Kaul. De asemenea, vizitatorii vor putea participa la evenimentul „Lumea Dinozaurilor”, organizat de Muzeul Naţional de Geologie - o expoziţie tematică realizată în parteneriat cu Dino Parc Râşnov. Sau vor putea merge la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) pentru a admira un vas de ceramică din zona Golfului Persic din Colecţia de artă orientală, expus în mod excepţional în această zi. Tot aici se vor putea face vizite ghidate în Spaţiile istorice ale fostului Palat Regal, un traseu-concurs cu premii în Galeria de Artă Europeană, pe lângă alte surprize.
Printre evenimentele inedite se numără: deschiderea pentru public a două locuri istorice din cartierul Icoanei (Şcoala Centrală - fost Pensionat de Fete şi o casă a Regelui Mihai - actuală rezidenţă creativă pentru revista Scena9); organizarea, în Cimitirul Bellu, a unui traseu dedicat Centenarului Titu Maiorescu şi a două recitaluri de jazz şi muzică clasică, expunerea, pentru 10 ore, a sculpturii lui Constantin Brâncuşi „Cap de copil”, la Muzeul de Artă Veche Apuseană.
Iubitorii muzeului Antipa sunt invitaţi la vernisajul „Urme în timp”, la colectare de insecte nocturne şi interceptare a sunetelor de lilieci. Trebuie precizat aici că participarea la evenimente se va face pe baza înscrierii prealabile pe e-mail info@antipa.ro, în limita a 100 de locuri.
În Iaşi, Muzeul Naţional al Literaturii Române a pregătit pentru public vizionarea primului manuscris românesc, Codicele Bratul, şi a numărului 10, din anul 1881, al revistei „Convorbiri literare”, care include, ca prim text, începutul „Amintirilor din copilărie” scrise de Ion Creangă.
La Sibiu, formaţia Phoenix va concerta, pentru prima dată, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, iar accesul publicului este gratuit.
Şi Castelul Bran, cel mai vizitat obiectiv turistic din România, a anunţat că turiștii pot să viziteze fără să plătească, în intervalul orar 20:00-24:00, în cadrul evenimentului „Noaptea Europeană a Muzeelor”. 145 de muzee şi organizaţii partenere din 45 de localităţi din întreaga ţară vor participa în 20 mai la „Noaptea Muzeelor”, iar programul complet al manifestărilor din Bucureşti şi din ţară poate fi consultat pe site-ul noapteamuzeelor.ro.