„Noaptea Muzeelor“ la Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 16 Mai 2013

Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu este cuprins în proiectul „Noaptea Muzeelor în patru acte: Bucureşti, Baia Mare şi Cluj-Napoca“, prin coordonarea Reţelei Naţională a Muzeelor din România. „Noaptea Muzeelor“ încununează  Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătorită pe 18 mai. 

Publicul are posibilitatea, şi în acest an, să participe la evenimente şi manifestări artistice şi populare, în cadrul proiectului „Noaptea Muzeelor“, o sărbătoare a culturii, iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflată la a IX-a ediţie. Proiectul este patronat de Consiliul Europei, de UESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). Complexul ASTRA din Sibiu va pune la dispoziţia publicului hărţi tipărite cu muzeele participante în cele patru oraşe, de la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca şi de la Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu.
 
În noaptea de 18 mai, muzeele din judeţul Sibiu îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţii diverse şi evenimente speciale. 

Muzee şi colecţii bisericeşti 

La proiect participă şi muzee săteşti, colecţii particulare, colecţii bisericeşti, care pot fi vizitate între orele 18:00-01:00: Muzeul Interetnic al Văii Hârtibaciului din Alţâna, Muzeul de Istorie Valea Hârtibaciului din Agnita, Muzeul Cetate din Axente Sever, Palatul Brukenthal Avrig, Muzeul Orăşenesc din Avrig, Abaţia Cisterciană de la Cârţa, Muzeul etnografic „Badea Cârţan“ din Cârţişoara, Colecţia Muzeală a Armenilor din Transilvania, Dumbrăveni, Casa memorială „Hermann Oberth“ (secţie teritorială a Muzeului Naţional al Aviaţiei Române) din Mediaş, Colecţia muzeală Casa Gazelor Naturale (prin Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz S.A.) Mediaş, Colecţia de Obiecte Bisericeşti de pe lângă Biserica „Sfântul Nicolae“ din satul Movile, Centrul cultural memorial „Dr. Gheorghe Telea Bologa“ din Nou Român (aflat în patrimoniul Complexului Naţional Muzeal ASTRA), Colecţia muzeală etnografică „Anuţa şi Aurel Achim“ din Ocna Sibiului, Muzeul Energetic Sadu I (aflat în patrimoniul Sucursalei Hidrocentrale) Sadu, Colecţia particulară „Profesor Irimie Lucia“ din Sălişte, Muzeul Culturii Săliştene din Sălişte, Muzeul Parohial din Sălişte, Muzeul Silviculturii - Ocolul Silvic Valea Cibinului Sălişte, Muzeul de Icoane pe sticlă „Preot Zosim Oancea“, din Sibiel, Colecţia particulară „Ogrean Ana“ (cu atelier de creaţie) din Veştem.

Târg de ţară şi folclor în Dumbrava Sibiului

Caravana „Noaptea Muzeelor - 2013“ va porni pe 18 mai, de la orele 17:00, din Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA pe traseul Sibiu - Avrig - Cârţişoara - Nou Român - Cârţa - Sibiu. La întoarcere vor fi vizitate expoziţiile Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder“ şi ale Muzeului de Etnografie Săsească „Emil Sigerus“. Între evenimentele din „Noaptea Muzeelor“ amintim expoziţia de bază „Din cultura şi arta popoarelor lumii“, de la Muzeul de Etnografie universală „Franz Binder“ din Sibiu şi Expoziţia „Strădaniile colecţionarului. Pasiuni… amintiri… idealuri… cărţi… obiecte...“, de la Muzeul de Etnografie Săsească „Emil Sigerius“. Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului) aşteaptă vizitatorii în aceeaşi zi la evenimentul „Comorile din Casa din Şimon“ (ora 12:00), la Etno-Tehno-Parc (orele 20:30-22:30), unde vor avea loc piese de teatru de umbre („Greuceanu“ şi „Greierului aproape faimos“) la Târgul de Ţară şi maratonul gastronomic transilvănean (orele 13:00- 01:00), la spectacolul oferit de Fanfara Gypsy Airlines (orele 21:00 - 22:00) şi la redescoperirea folclorului din Mărginimea Sibiului, a Văii Târnavelor şi a Olteniei, la scena de pe lac (orele 19:30- 20:30).