Nobel pentru studiile privind mecanismele de reparare a ADN-ului
Tomas Lindahl, Paul Modrich şi Aziz Sancar au câştigat ieri Premiul Nobel pentru Chimie 2015 pentru studii privind mecanismele de reparare a ADN-ului.
Cercetătorul Tomas Lindahl (născut în Suedia), de la Institutul Francis Crick şi Laboratorul Clare Hall, Marea Britanie, alături de americanul Paul Modrich, de la Universitatea Duke şi Institutul Medical Howard Hughes, şi de Aziz Sancar (născut în Turcia), de la Universitatea Carolina de Nord, SUA, au cartografiat, la model molecular, felul în care celulele repară fragmentele de ADN distruse şi cum păstrează informaţia genetică. Conform Comitetului Nobel, activitatea lor a oferit informaţii fundamentale despre modul de funcţionare a celulelor vii şi poate deschide calea spre dezvoltarea de noi tratamente oncologice.
Marţi au fost anunţaţi câştigătorii Premiului Nobel pentru Fizică pe 2015. Aceştia sunt cercetătorii Takaaki Kajita (Japonia) şi Arthur B. McDonald (Canada) care au fost recompensaţi pentru contribuţiile lor semnificative în ceea ce priveşte experimentele care au demonstrat că particulele neutrino îşi modifică identităţile, metamorfoză care implică faptul că acestea au masă.
Potrivit Comitetului Nobel, această descoperire a schimbat felul în care oamenii înţeleg procesele ce au loc la cele mai mici niveluri ale materiei şi care se pot dovedi cruciale pentru înţelegerea Universului.