Noi apariţii la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă
La Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă a Patriarhiei Române au apărut recent şase noi lucrări în colecţia „Acatiste şi Vieţi de Sfinţi“.
Publicarea acestor lucrări este ocazionată de sărbătorirea recentă sau apropiată a unor sfinţi din calendarul Bisericii noastre. Prima lucrare este „Viaţa şi Acatistul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel“, sfinţi cinstiţi de Biserica Ortodoxă la 29 iunie. O altă lucrare tipărită recent este „Acatistul Tuturor Sfinţilor“. Acesta se citeşte de obicei în Duminica Tuturor Sfinţilor, zi rânduită de Sfinţii Părinţi după Pogorârea Sfântului Duh pentru a arăta că „venirea Preasfântului Duh a lucrat, prin Apostoli, în Sfinţii Bisericii, încât a sfinţit şi a înţelepţit pe cei de o fire cu noi şi, aşezându-i în locul cetei îngereşti căzute, i-a adus, prin Iisus Hristos, la Dumnezeu-Tatăl: pe unii prin mucenicie, iar pe alţii prin viaţă virtuoasă“. Anul acesta, în Duminica Tuturor Sfinţilor, pe 30 iunie, a fost sărbătorit şi Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeţ, ale cărui viaţă şi acatist au fost tipărite cu acest prilej. Sfântul Ierarh Ghelasie a fost canonizat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992, având zi de pomenire 30 iunie, iar moaştele sale se află acum în biserica nouă a Mănăstirii Râmeţ, unde sunt cinstite cu evlavie de monahiile din obşte şi de credincioşi.
Un alt sfânt român în cinstea căruia au fost tipărite viaţa şi acatistul este Sfântul Ierarh Leontie, primul episcop al Episcopiei Rădăuţilor, înfiinţată în anul 1402 de către domnitorul Alexandru cel Bun (1400-1432) şi duhovnicul Sfântului Daniil Sihastrul. Sărbătorirea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare pe 2 iulie a fost, de asemenea, un prilej pentru a i se tipări viaţa şi acatistul. Acest domnitor este cinstit ca sfânt în Biserica noastră „pentru luptele sale de apărare a întregii creştinătăţi, cât şi pentru numărul mare de biserici şi mănăstiri pe care le-a zidit şi înzestrat cu cele necesare spre slava lui Dumnezeu şi mântuirea credincioşilor“. Şirul celor şase lucrări publicate recent în noua colecţie a Editurii Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă se încheie cu „Viaţa şi Acatistul Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi“. Această sfântă va fi prăznuită duminică, 7 iulie, în toată ţara şi în mod deosebit la Catedrala episcopală din Huşi, unde se află o mână din sfintele ei moaşte, adusă de la Marea Lavră din Muntele Athos, în anul 1763, prin purtarea de grijă a episcopului Iacob Stamati al Huşilor.
Acatistele pot fi achiziţionate de la Librăria Cărţilor Bisericeşti (Intr. Miron Cristea nr. 6, accesul se face din strada 11 Iunie), Librăria „Ortodoxia“ (Calea Victoriei nr. 45, lângă Biserica Kreţulescu), Galeriile „Cuvântul vieţii“, prin comandă pe internet la adresa magazin@editurapatriarhiei.ro, precum şi de la pangarele bisericilor şi mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor.