Noi arhipăstori pentru scaunele de la Timişoara şi Roman

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 16 Decembrie 2014

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a fost ales Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, iar Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Ioachim Băcăuanul a fost ales Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului. Noii chiriarhi au fost aleşi în cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod, care s-a desfăşurat ieri, 16 decembrie, la Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Şedinţa de lucru a Sfântului Sinod a fost precedată de Sfânta Liturghie şi de slujba de Te Deum, oficiate la Catedrala Patriarhală de Preasfinţitul Părinte Andrei Făgă-răşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în prezenţa membrilor Sfântului Sinod. După deschiderea lucrărilor în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, Patriarhul României a prezidat şedinţa pentru alegerea ierarhului titular în scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului.

Ierarhii desemnaţi prin vot secret de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Banatului, în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Timişoarei, în zilele de 6 şi 7 noiembrie 2014, au fost: Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, şi Preasfinţitul Părinte Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei. După primul tur de scrutin, nici unul dintre cei trei candidaţi desemnaţi nu a întrunit numă-rul necesar de voturi (jumătate plus unu din numărul total de voturi valid exprimate) pentru a fi ales. În continuare, a fost organizat un al doilea tur de scrutin între Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi Preasfinţitul Părinte Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului.

Potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române, Sfântul Sinod a ales prin vot secret pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan în scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului cu 26 de voturi din 45 de voturi valid exprimate.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul ales al Banatului, a mulţumit Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru încrederea acordată prin acest vot. Înaltpreasfinţia Sa a adresat un cuvânt de binecuvântare atât clerului şi credincioşilor din eparhia pe care a păstorit-o vreme de mai bine de 20 de ani, cât şi slujitorilor şi dreptmăritorilor creştini din mitropolia ce îl aşteaptă ca arhipăstor: „Nu mă despart uşor de preoţii, credincioşii, călugării şi călugăriţele din părţile Covasnei şi Harghitei, din munţi, întrucât cu ajutorul lor şi cu ajutorul lui Dumnezeu am ctitorit o eparhie. Însă o să-i port totdeauna în rugăciunile mele, oriunde voi umbla în lumea aceasta. Preoţilor, credincioşilor şi monahilor din părţile Banatului le spun că mă îndrept spre acele locuri cu dorinţa sinceră de a-L sluji pe Dumnezeu şi de a fi alături de ei şi la bine, şi la rău. Aş dori să cunosc fiecare parohie, fiecare preot, fiecare mănăstire şi, dacă este posibil, să cunosc fiecare credincios, să-i ascult durerile şi necazurile şi, cât îmi va sta în putinţă, să pot să-i mângâi. Mă îndrept spre Banat cu gând de mângâiere“.

Întronizarea noului Mitropolit al Banatului va avea loc duminică, 28 decembrie 2014, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara.

Alegerea noului Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului

În continuare, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a avut loc şedinţa Sfântului Sinod pentru alegerea noului Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului.

Ierarhii desemnaţi prin vot secret de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în ziua de 13 decembrie 2014, au fost: Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Biroul de presă al Patriarhiei Române precizează că Sfântul Sinod a ales prin vot secret pe Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul în scaunul vacant de Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului cu 35 de voturi din 45 de voturi valid exprimate. „Mulţumesc lui Dumnezeu care V-a inspirat pe Preafericirea Voastră, pe Înaltpreasfinţiile Voastre şi pe Preasfinţiile Voastre să îmi acordaţi votul de încredere pentru a primi această înaltă demnitate de Arhiepiscop al istoricei Eparhii a Romanului şi Bacăului. Aceasta mă obligă mult. Faptul că de 14 ani m-am ostenit în această eparhie alături de venerabilul părinte spiritual al Romanului şi Bacăului, vrednicul de pomenire Înaltpreasfinţitul Părinte Eftimie, mi-a oferit şansa de a cunoaşte îndeaproape lucrurile în această eparhie. De aceea, pentru faptul că mi-aţi încredinţat acest vot de încredere, voi continua lucrarea pastoral-misionară, administrativ-gospodărească şi cultural-socială în această eparhie“, a spus noul Arhiepisop ales al Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul.

La final, Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul a declarat că Sfântul Sinod l-a învestit să continue lucrarea pastoral-misionară împreună cu preoţii, călugării şi toţi cei care participă la viaţa Bisericii, în istorica Eparhie a Romanului şi Bacăului: „Mesajul meu este acela că trebuie să continuăm lucrarea misionară a Bisericii în parohii, în mănăstiri, în toate comunităţile care aparţin acestei istorice eparhii şi, totodată, să ne angajăm la a răspunde cu acribie la celelalte exigenţe ale timpului, ale societăţii, ale Sfântului Sinod şi ale tuturor regulamentelor bisericeşti. Totodată, sunt conştient de faptul că dintre cei peste 70 de ierarhi care s-au succedat în scaunul vlădicesc de la Roman, fiecare a contribuit cu câte ceva, a marcat timpul său ca această eparhie să dăinuie, ca duhul Ortodoxiei să se propage între credincioşi şi între toţi cei care vin în părţile acestea. Având conştiinţa că au fost şi sfinţi care au stat pe scaunul vlădicesc de la Roman, mă simt impulsionat să duc mesajul şi stindardul Ortodoxiei în eparhie“.

Întronizarea noului Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului va avea loc duminică, 4 ianuarie 2015, în Catedrala Arhiepiscopală din Roman.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat un cuvânt de felicitare celor doi ierarhi nou aleşi în plenul Sfântului Sinod: „Este important pentru noi să evaluăm lucrarea de până acum a candidaţilor, dar şi capacitatea lor pentru o slujire viitoare într-un post superior, cu o responsabilitate mai mare, pentru că în Biserică, în general, onoarea vine din muncă, din slujire, din osteneală. Îi felicităm pe cei doi ierarhi care au fost promovaţi în această alegere şi ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Arhiereul Cel veşnic, să-i binecuvânteze şi să le dăruiască mult ajutor în lucrarea pe care o au de desfăşurat, în continuare, pentru binele Bisericii“. În încheiere, Preafericirea Sa a prezentat succint activitatea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan şi cea a Preasfinţitului Părinte Ioachim Băcăuanul în slujirile încredinţate lor până la aceste alegeri.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan este noul Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului

Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ioan s-a născut la data de 14 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, judeţul Bihor, fiind al patrulea copil al părinţilor săi, Ioan şi Ilca. Şcoala primară a urmat-o în satul natal Pietrani, iar gimnaziul l-a urmat în localitatea Pocola, judeţul Bihor. A absolvit Liceul „Constantin Brâncuşi“ din Oradea, promoţia 1971, şi Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, promoţia 1976. În anul 1980 a intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Lainici, judeţul Gorj. În anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990, Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. La 6 august 1990, a fost hirotonit ierodiacon la Mănăstirea Lainici, iar la 15 august 1990 a fost hirotonit ieromonah la Mănăstirea Tismana. Între anii 1990 şi 1994 a fost rânduit stareţ al Mănăstirii Lainici de IPS Mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei. În perioada 1980-1994 a restaurat mai multe biserici şi mănăstiri (Tismana, Polovragi, Bucovăţ, Lainici, Crasna), iar cât a fost stareţ la Mănăstirea Lainici, a zidit o nouă biserică, monumentală, în incinta mănăstirii, şi un corp de chilii. În perioada 1991-1994, a urmat în paralel două studii de doctorat la Institutul Biblic din Ierusalim, unul în Studii Biblice, şi altul în Egiptologie şi Orientalistică. În perioada studiilor la Ierusalim a coordonat pictarea unei părţi a bisericii româneşti de acolo şi a amenajat o bibliotecă, care a fost şi ea pictată. În anul 1994 a fost hirotesit arhimandrit şi numit Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Locurile Sfinte, de unde a fost chemat în ţară pentru ocuparea funcţiei de Episcop.
Ca un act de dreptate faţă de cei care s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru credinţă şi românism, cu înţeleaptă chibzuinţă asupra împrejurărilor prezente şi viitoare ale existenţei dreptcredincioşilor ortodocşi din judeţele Harghita şi Covasna, Adunarea Naţională Bisericească, în şedinţa din 11 ianuarie 1994, a hotărât înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei. La 12 iulie 1994, Colegiul Electoral Bisericesc a ales ca întâistătător al nou-înfiinţatei episcopii, cu sediul la Miercurea-Ciuc, în persoana părintelui arhimandrit Ioan Selejan, Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim şi Iordan. La 20 iulie 1994, la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie“ din Topliţa, judeţul Harghita, ctitorie a Patriarhului Miron Cristea, a primit hirotonia întru arhiereu. La 25 septembrie 1994, a avut loc la Miercurea-Ciuc, în Catedrala „Sfântul Nicolae“, instalarea primului Episcop al Covasnei şi Harghitei. Ajuns într-o zonă în care Biserica fusese vitregită ani îndelungaţi, a înfruntat cu curaj lipsurile materiale ale parohiilor şi credincioşilor. Cele 165 de şantiere de construcţii, restaurări şi reparaţii de biserici, mănăstiri şi case parohiale au fost vizitate de zeci de ori, chiriarhul cunoscând în amănunt toate problemele legate de aceste lucrări. Dacă la venirea sa în eparhia nou-înfiinţată funcţionau doar două mănăstiri, astăzi eparhia are alte opt mănăstiri şi schituri. A acordat atenţie reparării, restaurării şi construirii unor noi biserici şi mănăstiri, şcolarizării unor preoţi din zonă, încadrării cu preoţi a tuturor parohiilor, asigurării unor condiţii decente de locuit pentru familiile preoţilor şi chiar locuri de muncă pentru soţiile de preoţi. Nu au fost uitate învăţământul religios, cultura şi cercetarea istoriei locale.
În cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 18-19 iunie 2009, desfăşurată la Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop onorific. Duminică, 23 august 2009, a urmat actul solemn al ridicării la rangul de Arhiepiscop al Preasfinţitului Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, după săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, şi 14 membri ai Sfântului Sinod.
Înaltpreasfinţitul Ioan a reprezentat Biserica Ortodoxă Română la mai multe reuniuni internaţionale, ecleziastice şi laice şi a participat ca reprezentant al Bisericii noastre la unele evenimente din viaţa Bisericilor Ortodoxe surori.

Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul este noul Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului

Preasfinţitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul s-a născut la 29 martie 1954, în comuna Stăniţa (judeţul Neamţ). A urmat Şcoala Generală din satul natal, Stăniţa, iar în 1970 a intrat ca frate la Mănăstirea Sihăstria din judeţul Neamţ. Între anii 1970 şi 1975 a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, iar în perioada 1976-1980 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti. În anul 1980 a fost tuns în monahism, pe seama Mănăstirii Bistriţa, Neamţ, primind numele de Ioachim. A fost primul monah călugărit pe seama acelei mănăstiri după 30 de ani. La 1 martie 1981 a fost hirotonit ierodiacon de către Patriarhul Teoctist Arăpaşu, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, iar în 30 decembrie 1990 a fost hirotonit ieromonah de către IPS Mitropolit Daniel, la acea vreme Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, la Mănăstirea Văratic, pe seama Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Între anii 1991 şi 1994, a urmat cursurile de doctorat la Institutul „Saint Sčrge“ din Paris, Franţa, sub îndrumarea profesorilor: Boris Bobrinskoy şi Olivier Clement, ca în 26 octombrie 1994 să îşi susţină teza de doctorat în limba franceză, cu titlul „La déification de lâhomme dâaprčs la pensée du Pčre Dumitru Stăniloae (Îndumnezeirea omului în gândirea părintelui Dumitru Stăniloae)“.
În anul 1998 a fost propus de PS Episcop Eftimie Luca şi ales în unanimitate de către ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, cu titulatura „Băcăuanul“. A fost hirotonit în treapta de arhiereu în ziua de 1 mai 2000, a doua zi de Paşti, îndeplinind funcţia de Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, până pe 13 septembrie 2009, când a fost ridicat la rangul de Episcop-vicar, odată cu ridicarea Episcopiei Romanului la rangul de Arhiepiscopie, cu titulatura: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Din anul 2000 până în prezent, Preasfinţitul Părinte Episcop Ioachim este membru al Comisiei teologice, liturgice şi didactice a Sfântului Sinod.
În perioada în care s-a aflat la studii în Franţa, activitatea academică a fost completată de o susţinută activitate misionară, care s-a concretizat, între altele, în fondarea Mănăstirii „Buna Vestire“ de la Rosiers, Franţa, primul aşezământ monahal ortodox românesc (1992), reorganizarea Arhiepiscopiei Române din Europa Occidentală şi Meridională, cu sediul la Paris, reorganizarea primei parohii româneşti francofone din regiunea pariziană, „Saint-Jean-le-Théologien“ Issy-les-Moulineaux.
Activitatea culturală şi misionară desfăşurată în Occident este continuată şi amplificată la revenirea în ţară, unde, ca arhiereu, între altele: înfiinţează Editura Filocalia (2001); reactivează Fundaţia „Episcop Melchisedec Ştefănescu“, Roman (2001); organizează: „Zilele Episcop Melchisedec Ştefănescu“ (în 2013 ajunse la Ediţia a XIII-a); organizează conferinţe, simpozioane, sinaxe, concerte de caritate; înfiinţează peste 40 de centre social-filantropice pe întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului; publică editoriale, articole, studii în diferite cotidiene şi reviste de specialitate; participă, ca delegat al Sfântului Sinod, la diferite întruniri ecumenice, simpozioane, conferinţe naţionale şi internaţionale; publică lucrări în volum şi studii pe teme teologice de actualitate.
Ca membru al Comisiei teologice, liturgice şi didactice a Sfântului Sinod, alcătuieşte sau diortoseşte slujbele sfinţilor canonizaţi de către Biserica Ortodoxă Română.
Din anul 2003, este membru de onoare al Comunităţii Academice a „Universităţii George Bacovia“ din Bacău şi din 2013, preşedinte onorific al Uniunii Artiştilor Contemporani.