Noi norme privind comercializarea legumelor proaspete
Legumele proaspete destinate consumului vor fi comercializate în ambalaje care vor avea inscripţionate, lizibil şi într-o poziţie vizibilă, originea produsului, numele celui care a ambalat produsul, soiul sau varietatea, cantitatea şi grupa de calitate. Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri normele metodologice de aplicare a Legii nr. 312/2003 privind producerea şi valorificarea legumelor. Actul normativ stabileşte condiţiile tehnice şi modul de aplicare a acestora în sectorul legumicol în conformitate cu reglementările Uniunii Europene. Pentru legumele şi pepenii transportaţi vrac şi încărcaţi direct în mijloacele de transport, toate elementele prevăzute de standardele de comercializare a legumelor vor fi înregistrate în documentele de însoţire a mărfii. În cazul comerţului cu amănuntul, atunci când produsele sunt ambalate, informaţiile specifice conform standardelor de comercializare trebuie să fie inscripţionate lizibil, direct pe ambalaj sau pe etichetă. Actul normativ stabileşte că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este organul de specialitate care asigură reglementarea şi implementarea strategiilor şi politicilor în domeniul legumiculturii.
Autorizarea agenţilor economici, persoane fizice şi juridice care produc şi comercializează răsaduri se face în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Direcţia Selecţie Vegetală şi Inspecţia Naţională pentru Calitatea Seminţelor prin autorităţile teritoriale din subordine. Speciile de legume destinate consumului în stare proaspătă, care sunt supuse controlului de conformitate cu standardele de comercializare, vor fi stabilite prin ordin al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Printr-o altă Hotărâre adoptată în şedinţă, s-a stabilit ca pe produsele alimentare provenite din ţări din afara Uniunii Europene să fie înscrise numele şi sediul importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România. Executivul a aprobat şi o Hotărâre pentru modificarea şi completarea normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute în anexa nr.1 la H.G. nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor. Actul normativ prevede şi obligaţia ca produsele alimentare care au fost tratate cu radiaţii ionizate să poarte inscripţionarea „iradiate“ sau „tratate cu radiaţii ionizate“. Prevederile HG intră în vigoare la zece zile de la data publicării acestei hotărâri în „Monitorul Oficial“. Alimentele etichetate înainte de această dată se pot comercializa până la epuizarea stocurilor, dar nu mai târziu de 180 de zile de la data publicării în „Monitorul Oficial“.