Noi praguri de venit pentru tichete sociale și medicamente compensate

Data: 04 Septembrie 2024

Creșterea veniturilor în urma recalculării pensiilor a venit cu emoții pentru pensionarii pentru care noua pensie depășește limitele de venit care le permiteau până  acum primirea de tichete sociale, compensarea medicamentelor sau obținerea ajutorului pentru încălzire. Pentru ca persoanele aflate în astfel de situații să nu-și piardă respectivele drepturi, Guvernul a adoptat luni o ordonanță de urgență care ajustează pragurile până la care pensionarii intră în categoria celor care primesc aceste forme de sprijin.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, noile praguri de venit, în contextul majorării pensiilor de la data de 1 septembrie, diferă în funcție de beneficiul acordat.

Astfel, în cazul beneficiarilor de tichete sociale pentru produse alimentare şi mese calde, limita de venituri a crescut de la 2.000 de lei la 2.210 lei/lună. Drept urmare, numărul total al persoanelor care beneficiază de tichetele de 250 de lei, acordate o dată la două luni, se va menţine la acelaşi nivel cu cel din luna august (1,7 milioane de pensionari, persoane cu dizabilităţi, familii monoparentale).

În cazul pensionarilor care au dreptul la compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor, pragul de venit creşte de la 1.830 de lei la 2.020 lei/lună. De compensare vor putea beneficia peste 2.350.000 de pensionari. La stabilirea acestui prag nu se iau în calcul eventuale alte venituri obţinute în afara celor din pensii şi indemnizaţii sociale. „Această majorare se efectuează avându-se în vedere că, prin punerea în aplicare a reformei sistemului de pensii prevăzută de Legea nr. 360/2023, un număr semnificativ de pensionari beneficiază de creşteri ale cuantumului pensiei, în unele cazuri depăşindu-se vechiul plafon până la care se acordau medicamente compensate 90%”, a informat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În cazul ajutorului pentru încălzirea locuinţei şi suplimentul pentru energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri, sumele vor fi acordate în continuare tuturor persoanelor care au beneficiat până acum de acest sprijin, deoarece cuantumul majorat al pensiilor nu va fi luat în calcul la stabilirea sprijinului. Astfel, pentru a cere ajutorul pentru încălzire, pensionarii vor prezenta ultimul talon de pensie anterior recalculării, adică cel din august. Măsura se va aplica în perioada 1 septembrie 2024 - 15 octombrie 2025. „Sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor. Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare”, a explicat și prim-ministrul Marcel Ciolacu în debutul ședinței de Guvern.

Potrivit Ministerului Muncii, în urma recalculării pensiilor din sistemul public, peste 3,8 milioane de pensionari (circa 82%) vor avea o majorare a pensiei din septembrie 2024, media de creştere fiind de 26,65%. (C. Z.)