Noi precizări privind funcționarea cardului de energie
Cardurile de energie, în valoare de 1.400 de lei plătibili în două tranșe, vor fi distribuite de la 1 februarie, astfel încât banii să poată să fie folosiţi din 20 februarie. În perioada 1-15 februarie se vor împărți înştiinţările pentru cei care sunt scoși din liste pentru că figurează împreună cu alţi colocatari care, fără a locui la adresă, duc veniturile la peste 2.000 de lei pe membru de familie.
Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă de urgenţă, cu scopul de a clarifica procedurile prin care persoanele vulnerabile vor beneficia de tichetele pentru decontarea unei părţi din cheltuielile cu încălzirea, așa-numitele carduri de energie. Prin intermediul acestora, românii din aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile vor beneficia de un sprijin de 1.400 de lei pentru plata încălzirii. Ajutorul se va acorda în două tranșe a câte 700 de lei, în februarie și în septembrie. Cu ajutorul cardului, prin mandat poștal, se vor putea plăti lemnele, facturile la energie sau încălzirea de la „întreținere”.
„Este vorba de clarificarea modului în care se stabileşte locul unde vor fi asigurate aceste tichete în localităţile care nu au reuşit încă să finalizeze nomenclatorul stradal. Sunt, de asemenea, (…) câteva elemente de clarificat din punct de vedere procedural între ministere şi, desigur, alimentarea lor cu bani”, a precizat premierul Nicolae Ciucă, citat de Agerpres. El a menţionat că tichetele ar putea fi folosite începând din 20 februarie, mai repede decât termenul de 1 martie prevăzut inițial.
La finalul ședinței de Guvern, ministrul investiţiilor şi fondurilor europene, Marcel Boloş, a detaliat noile proceduri care trebuie urmate de beneficiarii cardului de energie.
Astfel, va fi introdus un sistem care combină declaraţiile pe propria răspundere şi informaţiile culese din teren de către Poşta Română care să clarifice problema domiciliului, situațiile de acest gen fiind întâlnite în localitățile rurale în care nu e întocmit încă nomenclatorul stradal, adică adresele nu sunt precizate prin străzi și numere. Mecanismul se va derula de luni, 16 ianuarie, şi până la 1 februarie, când vor fi distribuite declaraţiile pe propria răspundere pentru beneficiarii care figurează la aceeaşi adresă.
A doua măsură vizează situațiile în care potențialii beneficiari figurează împreună cu alţi colocatari, care nu locuiesc efectiv la adresă, dar ridică media veniturilor din gospodărie la peste 2.000 de lei pe membru de familie. În acest caz, beneficiarul în cauză, pe baza înștiințării că este scos de pe listă pe care o va primi, trebuie să ceară primăriei întocmirea unei anchete sociale care va stabili câţi membri locuiesc în realitate la adresă.
Ordonanța mai prevede că, pentru decontarea lemnelor de foc, este nevoie de factură, iar sumele de bani cheltuite se pot ridica de la poştaş sau oficiile poştale. (C. Z.)