Noi programe în agricultură în 2019
Susţinerea producţiei de usturoi şi a efectivelor de bubaline (vite cornute înrudite cu taurinele, specie care include bivolii), dar şi subvenţionarea motorinei în piscicultură sunt noile programe ce vor fi finanţate din bugetul Ministerului Agriculturii în 2019, potrivit informaţiilor prezentate de ministrul de resort, Petre Daea, în comisiile reunite de specialitate din Parlament. MADR dispune în 2019 de un buget de 22,86 miliarde de lei, din care subvenţiile acordate producătorilor reprezintă 1,951 miliarde de lei.
„Pentru sprijinirea fermierilor s‑au introdus şi programe noi în acest an, precum susţinerea cultivării de usturoi în România, ştiindu‑se că există o îngrijorare legitimă că pe piaţa românească nu există o cantitate suficientă care să răspundă pretenţiilor consumatorilor, aprovizionarea din import fiind într‑o cantitate extrem de însemnată. (...) Pentru acest program este prevăzută o sumă de 9,3 milioane de lei”, a declarat ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea.
El a spus că un alt program nou, „bine venit pentru sectorul piscicol şi cel de acvacultură” este acela de a subvenţiona motorina. „Aşa cum am făcut şi la celelalte sectoare ştim că acest mecanism funcţionează de câţiva ani în România şi acum este operabil pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în acvacultură. (...) Anul acesta subvenţia la acciza la motorină este cu 17% mai mare decât anul trecut”, a mai spus oficialul.
Ministrul agriculturii a menţionat şi programele care vizează menţinerea şi dezvoltării raselor de animale indigene, cum sunt taurinele, rasa bălţată românească şi brună, unde au fost prevăzute 5,25 milioane de lei. „Un alt program nou este susţinerea bubalinelor. Trebuie să vedem importanţa genetică şi nu numai a acestor animale care au reclamat o atenţie pe măsură, date fiind scăderea efectivelor şi importanţa pe care o au aceste efective în economia rurală, în preocuparea fermierilor. Avem o sumă de 5 milioane de lei în buget pentru acest domeniu”, a adăugat Daea.
În ceea ce priveşte programele lansate anii trecuţi, şeful MADR a menţionat că programul privind tomatele româneşti va continua, iar suma alocată în acest an este mai mare cu 5,37% pentru că s‑a mizat pe înscrierea unui număr mai mare de fermieri, de până la 18.000.
La fel, programul de comercializare a lânei început anul trecut va fi funcţional şi în 2019, cu o sumă alocată de 36 de milioane lei şi o creştere de 59,8%.
„Un alt program de susţinere care are trăinicia lui, şi are doi ani de viaţă, este programul de sprijin pentru porcul Bazna şi Mangaliţa. În bugetul de anul acesta este prevăzută o sumă cu 4,84% mai mare decât anul trecut, iar în cifre absolute - 4,6 milioane de lei”, a mai spus ministrul.
Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2019 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, fiind aprobate două din cele opt amendamente.
MADR dispune în 2019 de un buget de 22,86 miliarde de lei, în creştere cu aproape 15% faţă de execuţia preliminată pentru anul 2018, de 19,91 miliarde de lei, fondurile urmând să fie alocate programelor pentru dezvoltarea agriculturii şi mediului rural, pescuitului şi afacerilor maritime, potrivit proiectului de buget.
Pentru următorii doi ani, 2020 şi 2021, bugetul MADR va fi în scădere, fiind estimat la 18,69 miliarde lei, respectiv 18,49 miliarde lei, însă va creşte semnificativ pentru 2022, sumele prevăzute fiind de 30,62 miliarde de lei.
Creditele de angajament în 2019 reprezintă 23,92 miliarde de lei, în scădere cu 7,55% faţă de anul anterior.
Cheltuielile curente bugetare sunt estimate la 22,83 miliarde de lei în 2019, cu 14,33% mai mult faţă de anul anterior, în timp ce cheltuielile de personal ajung la 667 milioane de lei, cu 8,84% mai mult faţă de alocarea din anul anterior.
Subvenţiile acordate producătorilor agricoli reprezintă 1,951 miliarde de lei, un plus de aproape 5% faţă de 2018, în timp ce sumele alocate din credite bugetare proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile în 2014‑2020 reprezintă 17,85 miliarde de lei (+11,32%).