Noi reguli pentru pictură şi patrimoniu

Un articol de: Gabriela Popescu - 10 Octombrie 2012

 

Pictorii bisericeşti din Arhiepiscopia Craiovei s-au întrunit marţi, 9 octombrie, cu reprezentanţii Sectorului de patrimoniu din cadrul Centrului eparhial. Scopul întrunirii a fost prezentarea noului Regulament pentru organizarea şi funcţionarea Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române, aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. 
 
 
Pictorii din Arhiepiscopia Craiovei au fost convocaţi pentru o şedinţă de informare la Centrul social pentru vârstnici „Mitropolitul Firmilian“ din Craiova. Discuţiile au fost deschise de preotul Viorel Dică, consilier de patrimoniu şi construcţii în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, care a dat citire noului regulament de organizare şi funcţionare a Comisiei de pictură bisericească. Aprobat în şedinţa Sfântului Sinod al BOR, noul document a fost discutat punct cu punct în cadrul întâlnirii.
 

 Variante de îmbunătăţire a raportului preot - pictor bisericesc

 
Noul regulament cuprinde principii şi reguli în ceea ce priveşte pictarea şi restaurarea picturii bisericilor parohiale şi mănăstireşti, stabilind responsabilităţile ce revin preoţilor parohi, stareţilor de mănăstiri şi pictorilor autorizaţi de Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române. În acest fel este promovată şi protejată tradiţia bizantină de pictare a lăcaşurilor de cult ortodoxe româneşti, în special în tehnica fresco. 
Prezent la această activitate, IPS Mitropolit Irineu a subliniat importanţa deschiderii spre dialog pe baza punctelor stabilite în regulament. „V-aş dori să cercetaţi acest regulament şi, dacă sunt anumite lucruri care pot să fie îmbunătăţite, vom lucra în acest sens. Mitropolia Olteniei va înfiinţa o comisie care să coordoneze întreaga activitate din domeniul picturii bisericeşti, a restaurării icoanelor şi a obiectelor de patrimoniu. Ne vom strădui să formăm cât mai mulţi artişti de categoria I, mai ales că, din acest an, la Facultatea de Teologie a fost înfiinţată o secţie de artă sacră, iar de curând a fost inaugurat Centrul de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare, în laboratoarele căruia studenţii se vor pregăti în acest domeniu“, a spus IPS Părinte Mitropolit Irineu. 
La rândul său, preotul Viorel Dică le-a transmis celor prezenţi că, prin noul regulament, se acordă o atenţie deosebită formării pictorilor şi restauratorilor de pictură care vor fi autorizaţi de Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române. 
În urma acestor discuţii, cei prezenţi şi-au exprimat încrederea că noul regulament va contribui fundamental la organizarea şi îmbunătăţirea viitoarelor proiecte. 
„În cadrul întâlnirii cu Înalt Preasfinţia Sa am ridicat probleme ce interesează pe viitorii pictori pregătiţi în pictura bisericească. M-am gândit că cel mai important este promovarea icoanei originale şi posibilitatea pictorilor să picteze icoane care pot fi expuse spre vânzare în magazinele de cult bisericeşti“, a spus Dan Neamu, pictor restaurator de pictură bisericească din Craiova.