Noi servicii medicale la o parohie din Arad

Un articol de: Diac. Răzvan Fibișan - 16 Martie 2019

Odată cu începutul Postului Mare, Centrul de permanență „Acoperământul Maicii Domnului” al Parohiei Arad-Grădiște II, județul Arad, și-a extins gama de servicii medicale oferite. În cadrul acestei unități medicale funcționează, sub egida Ministerului Sănătății, noi cabinete dotate cu aparatură modernă pentru specializările: cardiologie, medicină internă, ORL, oftalmologie, dermatologie, obstetrică-ginecologie, recuperare medicală, psihiatrie, neurologie, alergologie, endocrinologie, diabet, nutriție și boli metabolice.

În urma încheierii unui contract cu Casa Ju­de­țea­nă de Asigurări de Sănătate Arad, toate categoriile de persoane (copii, adulți și vârstnici), indiferent de statutul de asigurat, vor putea beneficia de asistență medicală gratuită, acordată de 8 medici și 4 asistenți medicali la Centrul de permanență „Acoperământul Maicii Domnului” al Parohiei Arad-Grădiște II. Resursele financiare care vor fi obținute prin contractul cu Casa Județeană vor fi utilizate în interesul pacienților, pentru îmbună­tă­țirea continuă a calității actului medical: se vor achiziționa noi echipamente medicale, se vor desfășura activități didactice și de formare pentru cadrele medicale, voluntari și persoanele nevoiașe, urmărindu-se creșterea numărului de servicii medicale, prin dezvoltarea de departamente și cooptarea de medici colaboratori.

Centrul de permanență „Acoperământul Maicii Domnului - Grădiște” și-a început activitatea în vara anului 2018 și deservește populația din cartierul Grădiște și zonele limitrofe din Arad. Clădirea așezământului socio-medical a fost construită între anii 2015-2017, prin strădania preotului paroh Viorel Roja, a eno­riașilor parohiei și cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură. Slujba de binecuvântare a Centrului de permanență „Acoperământul Maicii Domnului”, aflat în proximitatea bisericii Parohiei Arad-Grădiște II, a avut loc în 10 iunie 2018, fiind oficiată de Înalt­preasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, și Înaltprea­sfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

„Gândul construirii unui așe­zământ bisericesc a pornit din clipa ridicării bisericii. Am conștien­tizat că trebuie să întreprindem, în jurul Bisericii, acti­vități sociale cât mai vaste. Acest fapt a venit ca și o continuare minunată a atâtor peregrinări pe Valea Oltului, unde am văzut bolnița Mănăstirii Cozia, o mică vasiliadă din spațiul românesc. Suntem bucuroși că și în jurul bisericii parohiale mica noastră bolniță modernă este deschisă pentru toată lumea, indiferent de confesiune sau etnie”, a men­ționat părintele paroh Viorel Roja.

În județul Arad funcționează, în prezent, 17 centre de perma­nență, dintre care 10 în mediul urban și 7 în mediul rural, care asigură continuitatea asis­tenței medicale primare în regim de ­gardă. În cadrul acestor centre, medicii de familie acordă, în ­fiecare zi, multiple servicii medicale: asistenţă medicală în afecţiunile acute şi urgenţele medi­co-chirurgicale, în limitele competenţei medicului de familie şi posibilităţilor tehnice; trimitere către alte specialităţi în vederea internării, în situaţiile care depăşesc competenţele medicului de familie; administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă; eliberarea unei scrisori medicale pe care pacientul o va prezenta medicului său de familie pentru informare asupra diagnosticului şi tratamentului administrat în centrul de permanenţă.