Noile măsuri privind circulaţia persoanelor
Noua ordonanţă privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 prevede extinderea restricţiilor de circulaţie a persoanelor şi între orele 6:00 și 22:00, cu unele excepţii. Totodată, ordonanţa militară mai prevede că persoanele care au vârsta de peste 65 de ani vor putea părăsi locuinţele doar între orele 11:00 şi 13:00, de asemenea, cu excepţii.
Circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei a devenit interzisă odată cu emiterea Ordonanţei militare din 24 martie, cu anumite excepţii, a anunţat marți seara ministrul afacerilor interne, Marcel Vela.
„Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă numai: în interes profesional (...), deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi de bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale (...), pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, pentru motive justificate precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie şi deplasările scurte, în apropierea locuinţei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor“, a spus Vela, într-o declaraţie la sediul MAI.
Excepţii de la această interdicţie mai sunt deplasarea în scopul donării de sânge, precum şi deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat, deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole sau deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.
Ministrul a mai precizat, citând Ordonanţa militară nr. 3 din 24 martie, că persoanele care au vârsta de peste 65 de ani vor putea părăsi locuinţele doar între orele 11:00 şi 13:00, doar pentru aprovizionare cu produse de bază, pentru urgențe medicale, pentru alte motive precum necesitatea îngrijirii unui minor sau altor persoane vârstnice bolnave sau cu dizabilităţi, deplasări scurte în apropierea locuinţei.
El le-a mulţumit celor care au înţeles să respecte regulile şi i-a îndemnat pe cei care „nu conştientizează pericolul să se trezească, pentru că nu ne jucăm cu sănătatea publică“.
În cazul în care persoanele trebuie să facă deplasări care se încadrează în excepțiile de mai sus, dacă sunt verificate, trebuie să prezinte legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator și o declaraţie pe propria răspundere. Modele pentru aceste documente se găsesc pe https://stirioficiale.ro/informatii.
Declaraţia pe propria răspundere poate fi scrisă și de mână și trebuie să conțină următoarele date: numele şi prenumele, data naşterii, domiciliul, CNP, seria și numărul actului de identitate, motivul şi locul deplasării, intervalul orar în care se face deplasarea, data şi semnătura.
Măsura a intrat în vigoare ieri, 25 martie 2020, ora 12:00.