Noile reglementări privind cărţile şi obiectele bisericeşti

Data: 08 Aprilie 2014

Noul Statut pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române (2008) reglementează dreptul exclusiv al Patriarhiei Române în privinţa editării, tipăririi şi difuzării Sfintei Scripturi, a cărţilor de cult şi acatistelor, a manualelor de teologie şi a manualelor de religie, precum şi de a produce şi a valorifica obiectele şi bunurile necesare activităţii de cult (art. 163 alin. (3) şi art. 166 din Statut, text consolidat 2011).

Eparhiile, la rândul lor, pot organiza singure edituri şi tipografii, precum şi ateliere de pictură şi de confecţionat icoa­ne, de ţesătorie şi croitorie de veşminte preoţeşti, de broderie, de ţesut covoare, de lumânări, mobilier bisericesc etc., pentru a împlini în exclusivitate ce­rin­ţele unităţilor de cult din e­par­hie (art. 164 alin. (1) din Statut).

Având în vedere modificarea legislaţiei bisericeşti în domeniul producerii şi co­mer­cia­li­zării Sfin­tei Scripturi, a căr­ţi­lor de cult şi acatistelor, a ma­nua­lelor de te­o­lo­gie şi a ma­nua­lelor de religie, a obiectelor şi bunurilor ne­ce­sare activităţii de cult, toate apro­bă­ri­le (bine­cu­vân­tările) şi a­vi­zele acordate de Patriarhia Română anterior intrării în vigoare în luna ianuarie 2008 a noului Statut pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Or­todoxe Române sau acordate de eparhii în domeniul de exclusivitate al Pa­tri­arhiei Române sunt nule.

Centrele eparhiale vor face de­mersurile necesare pentru a­nu­larea tuturor aprobărilor (bine­cuvântărilor) şi avi­ze­lor date anterior anului 2008 sau ulterior, pentru producerea şi comercializarea obiectelor de cult, cu încălcarea prevederilor statutare.

Scopul acestor noi reglemen­tări este susţinerea multiplelor activităţi cultural-misionare, social-filantropice şi e­du­ca­ţio­nale ale Patriarhiei Române.

Biroul de presă al Patriarhiei Române