Notele de plată ale scandalului Cambridge Analytica
Facebook a încheiat un acord preliminar într-un proces de lungă durată prin care se cer despăgubiri de la reţeaua de socializare pentru că le-a permis unor terţi, printre care compania Cambridge Analytica, să aibă acces la date private ale utilizatorilor, potrivit AFP. Reţeaua de socializare nu precizează nici valoarea, nici termenii acordului în acest proces în nume colectiv.
Într-o procedură iniţiată în 2018, utilizatori ai Facebook au acuzat reţeaua de socializare că a încălcat regulile de protecţie a vieţii private transmiţând datele lor unor părţi terţe, printre care şi firma Cambridge Analytica, ce avea legături cu campania prezidenţială a lui Donald Trump în 2016.
Cambridge Analytica, închisă din acel moment, a colectat şi exploatat, fără consimţământul lor, datele personale de la 87 de milioane de utilizatori ai Facebook, la care platforma i-a oferit acces. Informaţiile ar fi fost folosite pentru a elabora un software care să orienteze votul alegătorilor americani în favoarea lui Donald Trump.
În iulie 2019, autorităţile federale au aplicat Facebook o amendă de cinci miliarde de dolari pentru că şi-a „păcălit” utilizatorii şi i-au impus un control independent asupra gestionării datelor personale. De la declanşarea scandalului Cambridge Analytica, Facebook a suprimat accesul la datele a mii de aplicaţii, suspectate că abuzează de ele, limitând cantitatea de informaţii accesibile dezvoltatorilor în general şi uşurând, pentru utilizatori, calibrarea restricţiilor în privinţa distribuirii datelor personale.