Noțiuni de igienă personală predate la 450 de elevi

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 08 Martie 2019

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat luni, 4 martie 2019, în comuna ialomițeană Sinești, cea de-a 55-a ediție a campaniei „Prevenție și educație pentru sănătate”. În cadrul acesteia, celor 450 de elevi de la Şcoala Gimnazială Sinești le-au fost prezentate noțiuni de igienă personală și postură corectă, tehnici de prim ajutor și de recunoaștere și gestionare a fenomenului de „bullying”. Au fost abordate și teme prin care elevii au învățat periajul corect, dar și noțiuni de nutriție.

Pe lângă prezentarea noțiunilor și tehnicilor de prevenție și edu­cație pentru sănătate, directorul Școlii Gimnaziale Si­nești, prof. Dana Marcu, a evi­dențiat importanța acestei acțiuni și a precizat că elevii au fost foarte încântați să lucreze cu un psiholog. „Acțiunea voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este bine-venită în școala noastră, cu atât mai mult, cu cât copiii au și un opțional pe această temă. Îi ajută să învețe să se alimenteze corect, să facă sport, să acorde primul ajutor, să aibă o viață cât mai sănătoasă. Având în vedere faptul că ei sunt la sat și noi nu avem un medic permanent în școală care să facă acest lucru, voluntarii sunt bine­veniți aici. Noi nu avem un psiholog în școală și ne-am dori foarte mult să avem. Cred că elevii ar fi foarte încântați să lucreze cu un psiholog. Încercăm să suplinim aceste lucruri prin acti­vitățile pe care le facem. Copiii au fost încântați, au înțeles despre ce este vorba și au pus multe întrebări”, ne-a spus prof. Dana Marcu.

Rolul lecțiilor destinate prezervării sănătății fizice și psihice, dar și cel al psihologului în școală au fost evidențiate și de coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, Dănuț Prună, care a spus că la sat sunt mulți copii ai căror pă­rinți au plecat în străinătate și au nevoie de astfel de noțiuni și de o sfătuire constantă.

Acțiunile voluntarilor Catedralei Mântuirii Neamului sunt sprijinite și de către preoții din localitățile unde se desfășoară campaniile social-filantropice. Preotul paroh Alin Constantin de la Parohia Lilieci a ajutat la buna desfășurare a acestei ediții și a spus că este foarte important ca medicii și educatorii să le vorbească elevilor pe înțelesul lor. „Voluntarii aduc un plus de informații pentru viitorul acestor copii. Fiind o zonă rurală, nu avem permanent în mijlocul nostru o echipă de medici. De aceea, este foarte importantă și bine-venită această activitate pentru copiii din parohiile noastre. Cred că este importantă și interac­țiunea dintre medici și elevi pentru că s-a discutat liber, pe înțe­lesul lor și cu imagini semnificative”, a spus părintele Alin Constantin.

În prezent, campania „Pre­venție și educație pentru sănătate” a ajuns la 12.900 de beneficiari din 13 județe și din Capitală. Acțiunea voluntarilor a fost organizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.