Noua biserică a parohiei buzoiene Căldărușanca a fost târnosită

Noua biserică a parohiei buzoiene Căldărușanca a fost târnosită
Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 02 Mai 2022

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit duminică, 1 mai 2022, biserica nouă a Parohiei Căldărușanca din județul Buzău, cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință” și „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”. Lăcașul de cult a fost ridicat din temelie între anii 2008 şi 2022, prin strădania preotului paroh Gheorghe Tatu, cu sprijinul enoriașilor și al altor dreptcredincioși creștini.

În Duminica a 2-a după Paști, a Sfântului Apostol Toma, credincioșii parohiei buzoiene Căldărușanca au participat la slujba de târnosire a noii lor biserici și, potrivit tradiției, au trecut prin Sfântul Altar și s-au închinat. Lăcașul de rugăciune a fost sfințit prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin stropirea cu apă sfințită, iar Sfânta Masă a fost târnosită, împodobită și pregătită pentru slujbele cultului divin.

După rânduiala de sfințire a bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a să­vârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de opt preoți și doi diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.

Reflectând asupra pasajului e­van­ghelic duminical (Ioan 20, 19-31), Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a vorbit, în omilia sa, despre îndoiala Sfântului Apostol Toma cu privire la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos din morți.

„În acele zile încărcate de dramatism, Sfântul Apostol Toma, deși Îl urmase pe Iisus cu fidelitate timp de trei ani și jumătate și crezuse în El, ca și ceilalți ucenici, a ajuns să fie sceptic cu privire la adevărul Învierii Sale din morți, cu toate că Domnul le vorbise despre aceasta cu mult timp înainte. De aceea, era tulburat și supărat pe neputința sa de a crede cu ușurință, aidoma celorlalți confrați ai săi. Din acea stare extrem de chinuitoare avea să-l scoată Mântuitorul, abia după opt zile. În mod intenționat, însă cu scop pedagogic, Toma a fost lăsat timp de o săptămână să fie chinuit de tot felul de gânduri, pentru ca, în ziua a opta, când Domnul Hristos a apărut din nou în mijlocul lor, să-i împărtă­șească și lui darul păcii, prin salutul: «Pace vouă!» (Ioan 20, 26). Mai mult decât atât, Mântuitorul l-a invitat pe scepticul Toma să se convingă singur de realitatea trupului Său stigmatizat, spunându-i: «Adu degetul tău încoace și vezi mâinile Mele și adu mâna ta și o pune în coasta Mea și nu fi necredincios, ci credincios!» (Ioan 20, 27)”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Marian Dragu a fost hirotonit în treapta de diacon.

La final, preotul paroh Gheorghe Tatu a primit Diploma de vrednicie „Episcopul Chesarie” cu insignă și medalia dedicată ierarhului buzoian, în semn de apreciere pentru rodnica sa slujire pastoral-misionară și administrativ-gospodărească. De asemenea, persoanele care au contribuit la construirea și înfru­musețarea sfântului lăcaș au fost răsplătite cu Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”.

Tot în această zi, Înaltprea­sfin­țitul Părinte Ciprian a binecuvântat un monument ridicat în cinstea eroilor neamului din satul Căldă­ru­șanca, căzuți în timpul Primului și celui de-Al Doilea Război Mondial.