Noua biserică a parohiei buzoiene Cărpiniștea II a fost târnosită

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 11 Mai 2021

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit duminică, 9 mai 2021, biserica cea nouă a Parohiei Cărpiniștea II din județul Buzău, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”. Lăcașul de cult a fost ridicat din temelie între anii 2008 și 2021, prin strădania preotului paroh Gheor­ghe Pantazi, cu sprijinul enoriașilor și al altor drept-credincioși creștini. Lăcașul de rugăciune a fost sfințit prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin stropirea cu apă sfințită, iar Sfânta Masă a fost târnosită, împodobită și pregătită pentru slujbele cultului divin.

După rânduiala de sfințire a bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de opt preoți și doi diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.

Reflectând asupra fragmentului evanghelic duminical (Ioan 20, 19-31), ierarhul locului a vorbit, în predica sa, despre mărturia Sfântului Apostol Toma cu privire la realitatea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

„Sfântul Apostol Toma, care fusese unul dintre martorii principali ai minunilor săvârșite de Mântuitorul Hristos în timpul activității Sale pământești, nu putea pricepe realitatea Învierii și ajunsese să se îndoiască de aceasta. Însă a reușit să se vindece de îndoială, de neîncredere și, prin el, suntem și noi ajutați să depășim ispita îndoielii. Trebuie să recunoaștem că îndoiala ne paște pe toți, în fiecare zi, într-o formă sau alta. Ori de câte ori, din varii pricini, vrăjmașul ne ispitește să ne îndoim de lucrurile dumnezeiești, de ceea ce ne învață Biserica, imediat să ne aducem aminte de Apostolul Toma, cel care a fost chinuit, vreme de o săptămână, de tot felul de întrebări și dileme, însă, în cele din urmă, s-a tămăduit și L-a mărturisit pe Hristos prin cuvintele: «Domnul meu și Dumnezeul meu!» (Ioan 20, 28)”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș trecuți la cele veșnice.

Potrivit tradiției, duminică, după Sfânta Liturghie, credincioșii au trecut prin Sfântul Altar și s-au închinat.