Noua biserică din Hărman, județul Brașov, a fost târnosită

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 18 Aprilie 2023

În a doua zi a praznicului Sfintelor Paști, noua biserică din Hărman, județul Brașov, a fost târnosită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Lăcașul de cult a primit hramul Învierii Domnului și al Sfântului Mucenic Laurențiu, informează Mitropolia Ardealului.

Biserica din Hărman a fost ridicată într‑un cartier nou al localității, prin eforturile Parohiei Hărman 2, păstorită de preotul Vicu Călin, cu sprijinul autorităților locale.

Ierarhul a târnosit lăcașul de cult cu Sfântul și Marele Mir, iar mai apoi a săvârșit rânduiala sfințirii Altarului.

După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu și un sobor de preoți și diaconi la noul Altar sfințit. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Anatoly” al Operei Brașov.

Distincții pentru ctitori și binefăcători

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurețiu a vorbit credincioşilor prezenți despre Sfânta Euharistie.

„Duhul Sfânt S‑a coborât peste darurile de pâine și vin, la invocarea pe care am făcut‑o la Sfânta Liturghie și pâinea aceasta și vinul s‑au transformat în mod real, nu imaginar, nu simbolic, în Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Noi nu primim o bucată de pâine, ci primim Însuși Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, devenim purtători de Hristos, ducem pe Hristos cu noi acasă”, a spus ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oferit preotului paroh Vicu Călin distincția „Ordinul ctitoricesc pentru clerici «Mitropolit Ioan Mețianu»”, iar doamna Cristina Călin și arhitectul bisericii, Anisia Dumitriu, au primit distincția „Ordinul ctitoricesc pentru femei «Anastasia Șaguna»”. De asemenea, inginerul Gheorghe Rozorea a primit distincția „Ordinul ctitoricesc «Mitropolit Ioan Mețianu»”, iar preotul Adrian Sângaciu a fost hirotesit iconom stavrofor.

Biserica nouă din Hărman a fost construită în perioada 2017‑2023, iar în perioada următoare lăcașul va fi înfrumusețat cu pictură.