Noua formă de insulină, compensată integral
Din 1 octombrie, pacienții care suferă de diabet de tip 1 și 2 beneficiază de un tip de insulină de ultimă generație, Toujeo, ce este compensată integral de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Totodată, diabeticii vor găsi în continuare în farmacii şi tratamentul cu insulină folosit până acum.
Noul tip de insulină bazală de ultimă generaţie, Toujeo, indicată pentru tratamentul adulţilor cu diabet zaharat de tip 1 şi 2, a demonstrat, potrivit specialiștilor, un control glicemic stabil şi prelungit, cu o durată de acţiune de peste 24 de ore, cu o variabilitate redusă a glicemiei la aceeaşi persoană, în comparaţie cu insulina glargin disponibilă până în acest moment. Prin această măsură, România se numără printre ţările europene care introduc un astfel de tratament. „Diabetul este asociat cu fluctuaţii rapide ale nivelului de glucoză din sânge, iar un control instabil al glicemiei poate duce la hiperglicemie sau hipoglicemie. Acestea pot contribui la apariţia precoce a complicaţiilor microvasculare (afectarea oculară, renală, a nervilor periferici) şi macrovasculare (evenimente cardiovasculare). Un control deficitar al glicemiei, apariţia complicaţiilor, aderenţă redusă la tratament şi optimizarea stilului de viaţă contribuie la reducerea calităţii vieţii persoanei cu diabet şi creşterea cheltuielilor de sănătate”, a explicat conf. dr. Cristian Serafinceanu, preşedinte al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, citat de Agerpres.
Conform producătorului, noua insulină şi-a demonstrat capacitatea de a controla eficient glicemia. În studiile derulate la pacienţi cu diabet zaharat de tip 2, noua insulină a demonstrat un risc semnificativ mai mic de episoade hipoglicemice diurne (în orice moment al zilei) şi nocturne, comparativ cu insulina glargin. Insulina Toujeo, prezentă deja în farmacii, a primit aprobarea din partea Administraţiei Americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA) şi avizul pozitiv al Comitetului pentru Produse de Uz Uman (CHMP) din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) în februarie 2015. Medicamentul a fost lansat în Statele Unite ale Americii în martie 2015, iar în Uniunea Europeană a fost aprobat în luna mai a acestui an.
Noul produs se prezintă sub forma unui stilou injector preumplut, care conţine 450 de unităţi de insulină şi care permite o doză maximă de 80 de unităţi pentru o singură injecţie. În prezent, în România există peste 700.000 de români diagnosticați cu diabet zaharat, o boală cronică pentru gestionarea căreia aceștia trebuie să urmeze tratament cu insulină pe tot parcursul vieții.
Potrivit medicilor specialiști, diabetul zaharat este o boală caracterizată prin valori anormal de mari ale glicemiei (concentraţia glucozei din sânge). Valoarea normală a glicemiei, „pe nemâncate” (după minimum opt ore de repaus alimentar) este între 70 şi 110 mg/dl. Diabetul zaharat se defineşte prin glicemie mai mare sau egală cu 126 mg/dl „pe nemâncate” sau o glicemie mai mare sau egală cu 200 mg/dl, indiferent de momentul recoltării (înainte sau după masă).
Cele mai frecvente cazuri înregistrate sunt cele de diabet de tip 2, formă a bolii caracterizată prin insulinorezistenţă, adică un răspuns insuficient al celulelor la acţiunea insulinei, la care se adaugă deficitul relativ de insulină. Persoanele care prezintă risc de diabet zaharat tip 2 sunt cele care au avut în familie diabetici, obezii, femeile care au născut copii cu greutate la naştere de peste 4 kg, cele cu glicemie „pe nemâncate” anormală sau cu toleranţă alterată la glucoză. Medicii de diabet și boli de nutriție recomandă controlul periodic, în vederea depistării precoce a bolii, pentru că tratamentul corect previne sau întârzie apariţia complicaţiilor.