Noul secretar general asociat al Consiliului Mondial al Bisericilor

Data: 09 Mai 2014

Din data de 8 mai 2014, pr. prof. dr. Ioan Sauca, profesor şi director al Institutului Ecumenic din Bossey, este noul secretar general asociat pentru educaţie şi formare ecumenică al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), cu sediul la Geneva. „Cerinţele şi aşteptările sunt enorme şi mă străduiesc să fac tot ce-mi stă în putinţă să fiu la înălţime şi să-mi reprezint Biserica şi neamul cu cinste şi responsabilitate“, a declarat noul secretar general asociat.

După 12 ani de formare teologică în România, inclusiv trei ani de curs postuniversitar în domeniul Teologiei Sistematice, părintele profesor Ioan Sauca a continuat studiile la Institutul Ecumenic din Bossey (Elveţia), la Selly Oak Colleages şi la Universitatea din Birmingham (Anglia). A obţinut titlul de doctor în teologie de la Universitatea din Birmingham, unde a prezentat teza cu titlul: „Implicaţiile misionare ale eclesiologiei ortodoxe“. După întoarcerea acasă a predat pentru o perioadă de timp disciplina misiune şi ecumenism la Facultatea de Teologie din Sibiu, ca mai apoi să devină consilier patriarhal, cu responsabilităţi pentru Sectorul Relaţii interbisericeşti, comunicare şi relaţii publice şi educaţie religioasă. Din anul 1994 a lucrat la CMB în calitate de secretar executiv pentru Studii Ortodoxe şi Relaţii în Misiune, iar din februarie 1998 a fost numit profesor la Institutul Ecumenic de la Bossey. Începând cu 1 septembrie 2001, este director al acestui institut, domeniul său principal de predare fiind Teologie Sistematică, cu un interes special în probleme legate de misiune şi spiritualitate în contextul timpului nostru, în întâlniri şi dialoguri interreligioase, în formarea ecumenică şi în întâlniri interconfesionale.

În toţi aceşti ani, pe plan administrativ, părintele profesor Sauca a avut marele merit de a acredita internaţional toate programele de studiu ale institutului, care este ataşat Facultăţii de Teologie Protestantă din cadrul Universităţii din Geneva; apoi a reuşit să reabiliteze şi să modernizeze Castelul Bossey, căminul studenţilor, să aducă aici profesori de elită şi să ofere burse anuale tinerilor teologi ortodocşi şi nu numai, din toate colţurile lumii, dornici de a se îmbogăţi cu experienţe ecumenice, trăiri spirituale, dar şi cu studii teologice de înaltă ţinută academică.

Încă din România, s-a remarcat în acest domeniu, fiind primul autor din perioada postcomunistă care a realizat manuale de religie pentru clasele primare din învăţământul public. De-a lungul timpului, a scris şi a editat în limbile engleză, franceză şi română numeroase cărţi, a susţinut prelegeri şi conferinţe, a publicat numeroase articole, a organizat seminarii şi simpozioane internaţionale şi a participat la numeroase astfel de întruniri. (Drd. Ioan Filimon, Institutul Ecumenic din Bossey)