Nu doar fumatul cauzează cancer pulmonar

Data: 08 Feb 2024

Asocierea cancer pulmo­nar-fumat nu mai surprinde pe nimeni și, totuși, mulți dintre pa­cienții cu cancer pulmonar sunt nefumători. Este firesc, de aceea, să ne întrebăm cum apare acest risc de cancer la o persoană nefumătoare.

În ultimii ani, cancerul pulmonar cauzat de poluarea atmosferică a provocat mai multe decese decât cel cauzat de poluarea casnică, determinată în mare parte de fumul de țigară, scrie într-o postare pe Facebook medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneu­moftiziologie „Marius Nasta” din București.

Expunerea la particule poluante poate provoca modificări ale celulelor căilor respiratorii care declan­șează cancer pulmonar. Studiile au arătat că astfel de modificări sunt vizibile la aproximativ jumătate dintre persoanele cu cancer pulmonar care nu au fumat niciodată.

S-a constatat că particulele fine în suspensie PM2,5, provenite din noxele mașinilor, provoacă la nivelul plămânului o inflamație care „trezește” celule în mod normal inactive din plămâni și care, astfel, suferă mutații cancerigene, capabile să declanșeze creșteri necontrolate ale celulelor, formând tumori. Mutațiile genei EGFR sunt frecvent întâlnite în cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată.

Mecanismul acesta a fost observat în urma unui studiu care a prelucrat datele a peste 400.000 de oameni din Marea Britanie și țări din Asia, fiind comparate ratele de cancer pulmonar mutant EGFR în zone cu diferite niveluri de poluare cu particule PM2,5. Concluzia a fost că ratele de cancer pulmonar mutant EGFR sunt mai mari în rândul populației din zonele cu niveluri ridicate de poluare cu PM2,5.

Potrivit statisticilor, la nivel mondial, toate formele de poluare provoacă 43% dintre decesele cauzate de cancerul pulmonar, aproape 29% dintre acestea fiind cauzate doar de poluarea aerului. (I. N.)