Nucile curăţă arterele şi reglează glicemia

Data: 12 Octombrie 2014

Despre multitudinea de întrebuinţări ale nucilor, am aflat în urmă cu două săptămâni de la maica Haritina, de la Mănăstirea Surpatele. Ea spune că „ar trebui să ne plecăm în faţa dărniciei nucului, care ne vindecă atât cu frunzele, cât şi cu fructele şi cojile verzi sau uscate“. Sub formă de pulberi sau tincturi, acestea sunt benefice în afecţiuni ale sistemului nervos, ale tiroidei, în diabet, în fluidizarea circulaţiei sângelui sau normalizarea valorilor colesterolului şi trigliceridelor.

Procedeul de obţinere a acestei pulberi este pe cât de simplu, pe atât de eficient. Se rup 50 de frunze tinere de nuc, se trec pe sub un jet de apă, după care se pun imediat la uscat, într-un singur strat. Timp de 20 de zile se usucă alternativ, o zi la umbră, o zi la soare. Când sunt bine uscate, acestea se mărunţesc şi se macină cu ajutorul unei râşniţe. Deoarece substanţele volatile pe care frunzele de nuc le conţin se evaporă foarte repede, pulberea se păstrează în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, timp de maximum 10 zile. Tratamentul cu pulbere din frunze de nuc durează 30 de zile, administrându-se câte o linguriţă cu pulbere înaintea celor trei mese principale ale zilei. Pentru că efectul este foarte puternic, acest tratament poate fi reluat doar după o pauză de trei luni.

Tinctura de nuci alungă bolile sistemului nervos

Încă din perioada Evului Mediu, nucile erau recunoscute prin puterea lor de vindecare asupra bolilor sistemului nervos, cât şi a circulaţiei intracraniene. Dintotdeauna s-a făcut asocierea fructului de nuc, a formei sale, cu cea a creierului uman. De-a lungul vremii, s-a dovedit că nucile, consumate ca atare sau sub formă de pulberi sau tincturi, constituie un bun remediu în ceea ce priveşte îmbunătăţirea memoriei, un energizant de excepţie şi un leac desăvârşit în tratarea bolilor psihice şi a durerilor de cap. Pentru prepararea unei tincturi se iau 30 de nuci verzi, care vor fi tăiate în patru şi aşezate în straturi într-un borcan de 3 litri. Peste nuci se toarnă un litru de rachiu de secară, astfel încât nucile să fie perfect acoperite, după care borcanul se închide ermetic şi se păstrează la soare. După trei săptămâni, acesta se agită bine şi se strecoară totul printr-un tifon dublu, fiind păstrat într-un loc întunecos şi rece. Pentru tratarea unor afecţiuni ale sistemului nervos se va lua o linguriţă cu tinctură pe zi, dimineaţa, timp de 20 de zile, iar pentru disfuncţiuni tiroidiene se vor lua două linguriţe pe zi, înainte de micul dejun şi cină, timp de 40 de zile.

1 kg de nuci echivalează cu 1 kg de pâine

Nucile au o valoarea energetică foarte ridicată (636 calorii / 100 g miez), fiind un aliment complet, caloric şi deosebit de valoros pentru copiii anemici, pentru bătrâni, convalescenţi, diabetici şi persoane nevrotice. Calculându-se factorul caloric, s-a ajuns la concluzia că 1 kg de nuci echivalează cu 1 kg de pâine, cu 0,5 kg de carne şi 0,5 kg de cartofi. (Maria Neagu)