Nucile verzi stimulează tiroida și ajută la detoxifierea ficatului
Nucul este un arbore din familia Juglandaceae, răspândit în zona temperată și mediteraneană, atât ca floră spontană, cât și în culturi. A fost introdus în vestul și nordul Europei încă din vremea romanilor. Zonele mai importante ale culturii nucului cuprind astăzi Franța, Serbia, Grecia, Bulgaria și România (în Europa), China, California, Chile etc.
Nucile conțin calciu, fier, zinc, potasiu, vitaminele A, C, E, B, F, P, acizi-omega 3, care sunt deosebit de benefici atât sistemului osos, cât și inimii. Antioxidanții din miezul nucilor verzi au rolul de a regla tensiunea arterială și de a reduce nivelul colesterolului din sânge, iar conținutul de vitamina E scade riscul unui atac de cord, întărește vasele de sânge și previne deteriorarea acestora.
Coaja de nucă verde este benefică în tratarea negilor. Aceasta se aplică local pe zonele afectate și se masează ușor. Coaja de nucă verde conține substanțe care combat și tratează infecțiile, precum iodul și taninurile. De asemenea, combate afecțiunile la nivelul stomacului, precum infecțiile intestinale acute. Nucile ajută și la detoxifierea ficatului, la fluidizarea sângelui, stimulează tiroida. Sunt un stimulent bun pentru memorie și alungă stresul, combat reumatismul, ajută la creșterea imunității. Miezul de nucă este admis în regimul diabeticilor.
Având un conținut ridicat de iod, coaja nucilor verzi stă la baza preparării unor tincturi, benefice pentru stomac, ficat și pentru purificarea sângelui. Miezul de nucă este bogat în calciu, de aceea este benefic și inimii, dar și sistemului osos.
De la nuc folosim și frunzele, care sunt extrem de utile sub formă de infuzie. Utilizată intern, infuzia ajută la combaterea diareei, hipertensiunii, hiperglicemiei, alergiilor, durerilor de umeri, inflamațiilor, este un bun dezinfectant urinar, antiseptic gastrointestinal, are efect antisudorific.
Nucile verzi sunt folosite în arta culinară, în mod deosebit la prepararea a două rețete apreciate: dulceața și lichiorul de nuci verzi. Sunt utilizate, însă, și la prăjituri, la fel de gustoase.
Rețetă:
Prăjitură cu nuci verzi și ciocolată
Ingrediente: Pentru blat - 4 ouă, un praf de sare, 4 linguri de zahăr, 2 linguri de ulei, 4 linguri de făină, 1 linguriță praf de copt, nuci verzi din dulceață; Pentru cremă - 1 plic Crème Olé, esență de vișine, 200 ml lapte, 200 ml frișcă.
Mod de preparare: Se bat albușurile spumă cu un praf de sare, se adaugă zahărul și se mixează până devin lucioase, apoi se adaugă gălbenușurile frecate cu ulei; la final se adaugă făina amestecată cu praful de copt și se omogenizează ușor cu o spatulă. Se pune compoziția într-o tavă cu hârtie de copt, se pun nucile și se dă la cuptorul preîncălzit 35-40 de minute. Se scoate și se răstoarnă pe o tavă și se lasă la răcit. Într-un vas, se pun laptele, frișca și puțină esență de vișine, se pune crema din plic și se mixează bine, apoi crema obținută se pune peste blat, iar deasupra se poate pune frișcă.