Număr european unic de urgență pentru copiii dispăruți
România a înregistrat, în ultimul an, aproape 6.000 de sesizări privind dispariţii de copii, iar cele mai multe dintre acestea s-au rezolvat, copiii fiind găsiți. La nivel european, în 2020, la linia telefonică cu numărul unic 116000 pentru copii dispăruţi, care funcționează în statele UE, au fost înregistrate 42.662 de apeluri care au vizat 8.857 de cazuri de dispariții ale minorilor, în creștere cu 17% față de anul precedent.
În România, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General de Poliţie (IGPR), în perioada aprilie 2020 - aprilie 2021, au fost înregistrate 5.924 de sesizări privind minori care au dispărut de acasă, „un bilanţ dramatic”, consideră organizația Salvați Copiii. Dintre cazurile înregistrate în ultimul an, potrivit aceleiaşi surse, 5.821 de copii au fost găsiţi.
Potrivit unui studiu privind dispariţiile de minori, cu accent pe plecările voluntare, realizat de Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, cele mai frecvente situaţii care duc la plecarea copiilor de acasă sau din centrele de ocrotire sunt determinate de: neglijare din partea părinţilor; rigiditatea regulilor de convieţuire şi lipsa de comunicare în familie, pretenţiile exagerate cu privire la rezultatele şcolare sau la alegerea carierei; starea de sărăcie etc.
„Momentul declarării dispariţiei şi orele care urmează sunt esenţiale pentru soluţionarea cu succes a acestor cazuri. Din acest motiv, este foarte important ca, atunci când aţi observat dispariţia copilului, să sesizaţi imediat instituţiile competente, oferind toate informaţiile pe care le deţineţi şi care ar putea fi importante pentru rezolvarea cazului”, precizează IGPR.
Pandemia COVID-19 nu a dus la reducerea numărului cazurilor de dispariție a copiilor, ci, din contră, la nivelul Uniunii Europene s-a înregistrat o creştere de 17% a acestuia, în anul 2020, arată organizația Salvați Copiii.
Din cauza lipsei statisticilor europene oficiale, singurele date privind copiii dispăruți au la bază informațiile de la liniile telefonice 116000 şi de la mediatorii familiali transfrontalieri.
Astfel, în 2020, la linia unică 116000 pentru copii dispăruţi au fost 42.662 de apeluri care au vizat 8.857 de dispariții (plus 17% față de 2019). Majoritatea, 56%, s-au referit la fugari, apoi un procent destul de mare au fost răpiri de către părinţi şi o mică parte sunt copii dispăruţi prin migraţie.
Linia de urgență 116 000, care poate fi utilizată pentru a semnala dispariția unui copil, este în prezent disponibilă în toate cele 28 de țări ale UE.
Operatorii care răspund la acest număr oferă asistenţă emoţională, psihologică, legală şi administrativă. De asemenea, linia de urgență funcționează ca punct central de contact şi coordonare pentru cazurile transfrontaliere. (C. Z.)