Numărul bolilor transmise de la animal la om este în creștere

Data: 10 Iulie 2020

Ne putem aștepta ca în următorii ani să ne confruntăm, la nivel global, cu tot mai multe boli zoonotice, transmise de la animale la oameni, cum este și noul coronavirus, avertizează un raport al Organi­za­ției Națiunilor Unite (ONU), citat de Mediafax. Potrivit experților ONU, numărul epidemiilor zoonotice este în creștere, de la Ebola, SARS, până la virusul West Nile sau febra Rift Valley. 

Chiar și înainte de apariția COVID-19, circa 2 milioane de oameni mureau anual din cauza igno­rării bolilor transmisibile de la animale, cum sunt antraxul, tuberculoza bovină și rabia. Cele mai multe victime sunt înregistrate în țările slab dezvoltate. În opinia experților ONU, apa­riția pandemiei actuale era previzibilă, având în vedere toate schimbările climatice care au favorizat răspândirea unor agenți patogeni. „COVID-19 poate că este cel mai agresiv, dar nu este primul virus transmis de la animale la om”, a spus Inger Andersen, subsecretar general și director executiv al Programului ONU pentru Mediu, într-o declarație preluată de presa britanică. În ultimul secol, omenirea s-a confruntat cu cel puțin șase mari pandemii provocate de diferite tipuri de coronavirus.

Lumea se concentrează acum strict pe problemele sanitare și pe efectele economice, nu și pe cauzele care au dus la apariția pandemiei de COVID-19, care țin de distrugerea mediului natural de către oameni și de cererea tot mai mare de produse de origine animală, atrag atenția specialiștii ONU. Creșterea intensă a activității oamenilor din ultimele decenii a afectat mediul de pe întreaga planetă, distrugând practic acea barieră naturală care a protejat oamenii de anumiți agenți patogeni specifici animalelor. Schimbările climatice, tot mai evidente în ultima perioadă, nu au făcut decât să contribuie la răspândirea agenților patogeni, a subliniat Inger Andersen.