Numărul bolnavilor de cancer la colon s-a triplat

Un articol de: Mariana Bahcevan - 30 Iunie 2017

Numărul persoanelor bolnave de cancer la colon a crescut în ultimii 25 de ani, mai exact s-a triplat, potrivit dr. Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroenterologie şi Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Medicul consideră că este necesară o mai bună infor­m­are a populaţiei în legătură cu importanța efectuării periodic a colonoscopiei, ca modalitate de depistare a bolii din timp sau chiar de prevenire a acesteia.

„Cancerul de colon este pentru noi o frământare foarte mare. La ora actu­a­lă încercăm să dezvoltăm un protocol de screening în cancerul colorectal, adică de a depista cazurile ce ar putea să evolueze în cancer colorectal şi cele care pot să fie tratate în aşa fel încât să prevenim acest tip de cancer. Populaţia trebuie să fie infor­mată şi să facă colonoscopie. (...) Colonoscopia, în clipa de faţă, se poate face aproape în orice oraş mare din ţară. (...) Numărul de cazuri de cancere de colon s-a triplat în ultimii 25 de ani”, a avertizat Diculescu în cadrul celui de-al 37-lea Congres Naţio­nal de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Diges­tivă, organizat recent de socie­tatea medicală română de profil.

Potrivit acestuia, o cauză frec­ventă a declanșării cancerului de colon o reprezintă obiceiurile alimentare nesănătoase, dar nici regimurile drastice nu sunt indicate. „Eu nu sunt adeptul unor regimuri alimentare res­trictive, consider că omul a fost inventat de Dumnezeu omnivor, adică să mănânce din toate.

Regimurile foarte restrictive pot să ducă la carenţe nutri­ţionale sau vitaminice importante. (..) Eu recomand un regim echilibrat. Să încercăm să nu mergem la fast-food, să mâncăm cel puţin un fel de mâncare caldă pe zi, să nu mai sărim micul dejun. Când ajun­gem acasă mân­căm pentru toată ziua. Este cel mai prost obicei cu putinţă. Să încercăm să mâncăm sănătos. Microbiota poate să îşi revină, să mâncăm iaurturi, alimente care să fie cât mai aproape de bio”, a subliniat medicul, citat de Agerpres.

Şeful Secţiei a III-a Gastroenterologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Liana Gheorghe, este de părere că nu­mă­rul de calorii „trebuie controlat. Să rezistăm tentaţiilor. Să fim întotdeauna activi. Educaţia în societate contează”. Aceasta reco­mandă populaţiei controale periodice, chiar dacă starea de sănătate este bună.

Medicul gastroenterolog Anca Trifan a susţinut că obezitatea este un factor important ce poate conduce la cancer hepatic, dar şi la unele tipuri de cancere digesti­ve, de pancreas sau colon hepatic. „Nu poţi să îi spui unui copil să nu mănânce la fast-food sau să nu mănânce dulce, că oricum va mânca. Trebuie să îi oferi altceva care să fie la fel de atractiv şi în acelaşi timp în spa­tele fiecărui produs să îi oferi educaţia nece­sară”, a adăugat Trifan.

Dureri abdominale, scădere bruscă în greutate, anemie şi senzaţie permanentă de defecaţie sunt câteva dintre simptomele cancerului de colon. Din nefericire, 80% din cazuri sunt sporadice şi nu au nici o legătură cu ereditatea, iar aproximativ 90% din persoanele diagnosticate cu această boală au peste 50 de ani. Cancerul de colon poate să apară şi la persoane tinere, dar inci­den­ţa este mult mai mică. Alimen­taţia bogată în grăsimi şi săracă în fibre, sedentarismul predispun la apariţia celulelor canceroase în zona colonului.