O administrare responsabilă a patrimoniului imobiliar
Sectorul Bunuri imobile bisericeşti al Arhiepiscopiei Bucureştilor are ca obiect de activitate administrarea patrimoniului imobiliar aflat în proprietatea şi folosinţa Centrului eparhial şi a unităţilor de cult aflate sub jurisdicţia canonică şi administrativă a eparhiei. În continuare vom prezenta activităţile cele mai importante ale acestui sector desfăşurate în anul 2013.
Sectorul Bunuri imobile bisericeşti supraveghează modul de administrare a bunurilor imobile, precum şi modul de întocmire a documentaţiilor tehnice cadastrale necesare intabulării în Cartea Funciară a dreptului de proprietate bisericească. Sectorul operează lucrări specifice topo-cadastrale pentru unităţile de cult ale Arhiepiscopiei Bucureştilor. În anul 2013, sectorul a formulat 527 de referate şi avize de specialitate pentru lucrările înregistrate spre soluţionare, a emis avize şi a întocmit diferite tipuri de contracte care privesc imobile aparţinând Centrului eparhial şi unităţilor de cult din Arhiepiscopia Bucureştilor.
În colaborare cu Oficiul canonico-juridic al Arhiepiscopiei Bucureştilor, sectorul a acordat asistenţă juridică unor unităţi locale de cult, inclusiv prin reprezentare în instanţa de judecată a părţii bisericeşti în dosare aflate în diferite faze procesuale. Angajaţii sectorului au efectuat inspecţii la 69 de parohii, s-au verificat modul de administrare a bunurilor imobile parohiale, întocmirea şi buna păstrare a actelor de proprietate ale acestora. În cazul parohiilor care nu deţin acte de proprietate, ci numai înscrisuri interne, cum ar fi registrele inventar din anul 1969, preoţii parohi au fost îndrumaţi să întocmească o documentaţie în vederea obţinerii titlurilor de proprietate prin acţiuni în constatare la instanţa de judecată.
Sectorul Bunuri imobile bisericeşti a reuşit intabularea dreptului de proprietate şi folosinţă asupra bunurilor imobile aparţinând la 12 unităţi locale de cult ale Arhiepiscopiei Bucureştilor. S-a continuat acţiunea de efectuare a măsurătorilor topografice şi cadastrale, în vederea înscrierii dreptului de proprietate şi folosinţă în Cartea Funciară pentru imobile aparţinând unităţilor locale de cult şi imobile aparţinând Arhiepiscopiei Bucureştilor. Totodată, s-au efectuat măsurători cadastrale pentru 47 de unităţi de cult.
Sprijinirea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului
În ceea ce priveşte lucrările de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, Sectorul Bunuri imobile bisericeşti şi-a adus contribuţia prin: măsurători de nivelment cu GPS-ul şi nivela (cota 0, cota -6,8; şi cota -11); participarea la şedinţa organizată de inginerii din cadrul Sectorului Monumente şi construcţii bisericeşti al Patriarhiei Române, la care au participat reprezentanţii constructorilor Strabag şi BogâArt prin care s-a stabilit amplasamentul a patru piloni din care se vor efectua măsurători de verificare a tuturor lucrărilor la viitoarea Catedrală patriarhală, precum şi după finalizarea acesteia (pentru a se urmări comportamentul construcţiei în timp); a efectuat măsurători la elementele metalice din absida dreaptă şi altar; a efectuat măsurători la reţeaua de sprijin pentru efectuarea lucrărilor de trasare a elementelor metalice împreună cu reprezentanţii firmei Strabag.
În anul 2013, sectorul a reuşit arhivarea în format electronic a situaţiei tuturor bunurilor imobile bisericeşti din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor.