O aniversare deosebită la Palatul Patriarhiei

Data: 15 Feb 2017

Aniversarea zilei de naștere a unui copil presupune de obicei organizarea unei petreceri în locuri de joacă special amenajate, cu jocuri de tipul laser tag, paintball ori alte activități asemănătoare, menite să-i facă pe copii să se simtă cât mai bine, iar pe părinți să cheltuie sume cât mai mari de bani. Ar părea că orice încercare de a schimba acest tipar este una eșuată.

Pentru Filip, aniversarea celui de-al zecelea an de când Dumnezeu a binecuvântat venirea sa pe lume a fost una specială, diferită de cele ale altor copii de vârsta lui. Tatăl său, jurnalistul Sergiu Mihalcea, a vrut să le ofere sărbătoritului și prietenilor acestuia o lecție deschisă de istorie, de cultură și de spiritualitate, punând astfel încă o cărămidă la evoluția intelectuală și spirituală a acestor copii. „Oamenii, când spun cadou de naștere, spun lucruri. Scumpe. Însă, un dar pentru ziua de naștere este și o expe­riență, un gest, o faptă. Un dar este să fim împreună. A te dărui unul altuia este adevăratul cadou. Creștem copiii doar să le facem cadouri materiale și ne mirăm că atunci când cresc se tratează unii pe alții ca niște obiecte. În orice formă am deturna prin divertisment viața și creșterea copiilor noștri, scopul suprem este să evoluăm și să dăm valoare vieții. Am aranjat pentru invitații zilei de naștere ai copilului meu o vizită în locul de unde vine adevărata putere a spiritului uman în viață”, a spus Sergiu Mihalcea.

Aniversarea lui Filip a început cu o vizită pe Colina Bucuriei. Aici, Filip împreună cu prietenii săi au fost primiți de către unul dintre ghizii Ansamblului Patriarhal, de la care au aflat câteva date despre istoricul Dealului Patriarhiei și al Catedralei Patriarhale, dar și despre viețile sfinților ale căror moaște se află în biserică. După ce au pășit cu sfială în interiorul bisericii, în care majoritatea dintre ei s-au aflat pentru prima oară, copiii s-au închinat la icoane și la sfintele moaș­te. Au primit apoi binecuvântarea arhim. Clement Haralam, Mare Ecle­siarh al Catedralei Patriarhale, care i-a miruit, le-a citit o scurtă rugăciune și i-a felicitat pentru modul în care au ales să petreacă această zi specială.

Următorul obiectiv a fost Palatul Patriarhiei, unde copiii au participat la o lecție vie de istorie și au aflat mai multe informații despre istoria locului: Palatul a fost construit pe locul fostei clădiri a Adunării Deputaților, unde s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române prin alegerea domnitorului Moldovei Alexandru Ioan Cuza și ca domnitor al Țării Românești, la data de 24 ianuarie 1859. Despre Unire dau mărturie statuia domnitorului care se află pe Colina Bucuriei, plăcuța de pe fațada Palatului Patriarhiei care evocă acest eveniment, tabloul lui Alexandru Ioan Cuza din Sala Europa Chris­tiana, dar şi portretul Mitropolitului Nifon, cel care a prezidat ședința deputaților în cadrul căreia a fost ales Domnitorul.

Vizitând Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, copiii au văzut nu doar fosta sală de ședințe a Camerei Deputaților, devenită apoi a Marii Adunări Naționale, ci și locul în care s-a desfășurat vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea în România în anul 1999, fiind prima dată când, după Marea Schismă din anul 1054, conducătorul Bisericii Catolice a pășit într-o țară majoritar ortodoxă.

Au fost vizitate apoi cele șase saloane închinate Sfântului Apostol Andrei, Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul, Sfântului Cuvios Ioan Casian, Sfântului Ierarh Niceta de Remesiana, Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Sfintei Cu­vioase Parascheva de la Iași, copiii primind informații despre sfinții ocrotitori ai acestor încăperi.

În pofida vârstei fragede, copiii s-au arătat deosebit de încântați de cele vizitate şi aflate, promi­țând să revină pe Colina Bucuriei și cu familiile lor. La finalul vizitei, Sergiu Mihalcea, cel care a avut ideea inedită a acestui eveniment, a declarat: „Au fost mai fericiți decât la orice loc de joacă unde sar și se joacă. Noi ne gândim la biserică mereu ca locul unde mergem când ne e greu. Vreau să știți că bucuria caracterizează crești­nismul. Și mai ales de ziua de naștere a oricărui copil există în Biserica Ortodoxă o scurtă rugăciune pe care orice preot va fi bucuros să o facă. Căci, dragii mei, dacă tot spunem «mi-a dat Dumnezeu un băiat minunat sau o fată minunată», sau dacă tot spunem «să le dea Dumnezeu sănătate și viață bună copiilor noş­tri», hai să îi mai și punem față în față ca să meargă la drum împreună. Mulţumesc părintelui Liviu Nechita, consilier patriarhal, și domnului Vasile Bănescu, consilier patriarhal şi purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pentru deschiderea la această idee ce sper să încurajeze pe cât mai multă lume. Și mulţumesc doamnei Miruna Iftene, care ne-a fost ghid în această surpriză. Să știți că oricine va dori o astfel de experiență frumoasă la Patriarhie, este de ajuns să sune. Veți fi primiți cu brațele deschise. Așa i-am uimit eu azi pe puștii aceștia și au fost fericiţi. Căci, nu uitaţi: am vrut să le arăt fețele a două puteri; una care va rămâne pururi și una care oricât va crește, de va crește rău, va dispărea”. Aniversarea dăruită lui Filip de către tatăl său a fost una mai mult decât reuşită. Experienţa va rămâne cu siguranţă în amintirea tuturor. La orice moment aniversar, bucuria de a fi împreună cu cei dragi, cu familia, cu prietenii, „în locul de unde vine adevărata putere a spiritului uman în viață”, ne va da puterea, fiecăruia dintre noi, de a merge frumos prin viaţă, de a evolua împreună, de a preţui şi da sens vieții, ca dar al lui Dumnezeu. (Pr. Remus Marian, Miruna-Maria Iftene)