O colecţie impresionantă la Stavropoleos
Pelerinii care îşi îndreaptă paşii spre Mănăstirea Stavropoleos din centrul vechi al Capitalei, situată pe strada cu acelaşi nume, au posibilitatea nu doar să se roage lui Dumnezeu într-un lăcaş de cult operă de artă şi monument istoric şi arhitectonic, ci şi să viziteze o extraordinară colecţie de obiecte vechi cuprinse în muzeul mănăstirii.
Aici se găsesc icoane, obiecte de cult, piese de artă decorativă şi fragmente de frescă recuperate de la bisericile demolate în timpul regimului comunist. De asemenea, pot fi admirate icoane împărăteşti, icoane praznicare, icoane de vatră şi de procesiune, pe lemn şi pe sticlă. Ele au fost primite sau achiziţionate în timp, dar sunt şi obiecte ce au aparţinut mănăstirii înainte de secularizare. Printre acestea se numără o cădelniţă dăruită de Ioanichie al Stavropolei, întemeietorul mănăstirii, la 1734, o candelă de la 1788, o Evanghelie de la 1735, icoana "Iisus Pomul vieţii", dăruită de acelaşi Ioanichie la 1731.
Colecţia cuprinsă în muzeul mănăstirii cuprinde şi un fragment de tâmplă de la o biserică de lemn din sudul Transilvaniei, un jilţ domnesc cu stema familiei Mavrocordat, precum şi un sfeşnic brâncovenesc. Totodată, pelerinii pot vedea în muzeul mănăstirii un pomelnic pictat al bisericii Mănăstirii Berzunţi din judeţul Bacău, toate acestea prin felul în care sunt aranjate refăcând atmosfera unui spaţiu eclezial. Biblioteca mănăstirii, ce cuprinde peste 10.000 de volume, conţine cărţi de teologie, de artă sau istorie, precum şi o impresionantă colecţie de manuscrise, inclusiv de muzică psaltică. Tot aici se găsesc şi cărţi vechi, manuscrise şi tipărituri în limba română, greacă sau slavonă. Cei interesaţi pot găsi şi pe pagina de internet a mănăstirii, www.stavropoleos.ro, cărţi vechi, manuscrise sau partituri, constituirea unei biblioteci virtuale fiind în acest moment în plină desfăşurare. Toate obiectele de artă şi cărţile care fac parte din colecţia mănăstirii sunt publicate într-un catalog apărut în 2006 şi aflat la vânzare în biserică. Cei interesaţi să vadă colecţia sunt rugaţi să-şi anunţe vizita maicilor din obşte.