O copie după crucea Sfântului Constantin cel Mare adusă la Cluj-Napoca
Starețul Efrem Vatopedinul a sosit la Cluj-Napoca marți, 13 iunie, pentru o vizită în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Cu acest prilej a fost adusă din Muntele Athos o copie după crucea Sfântului Împărat Constantin cel Mare.
Arhimandritul Efrem Vatopedinul este însoțit în vizita la Cluj-Napoca de o delegație a Mănăstirii „Buna Vestire”, Vatoped, din Sfântul Munte Athos. Oaspeții au fost întâmpinați la aeroport de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Monahii athoniți au adus cu ei o copie după crucea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, în care a fost inserată o părticică din Lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos.
Crucea a fost dusă mai întâi la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde a avut loc primirea oficială a starețului athonit. Delegația a fost primită de preoții catedralei şi de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, alături de credincioși greci, membri ai Uniunii Elene din România - filiala Cluj și de credincioşi români.
Cu acest prilej a avut loc o procesiune în jurul catedralei, din care au făcut parte cei doi ierarhi, starețul Efrem și darul oferit de acesta comunității clujene, anume copia după crucea Sfântului Împărat Constantin cel Mare. În Catedrala Mitropolitană, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a săvârșit o slujbă de Te Deum.
Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei a mulțumit starețului Efrem Vatopedinul și invitaților greci pentru darul oferit clujenilor şi i-a oferit principalului inițiator al acestei manifestări, Silviu Mincu, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”.
Arhimandritul Efrem Vatopedinul a elogiat personalitatea părintelui Dionisie de la Colciu, român de origine, care i-a fost părinte duhovnicesc, dar și un „prieten al lui Dumnezeu”, şi a lăudat evlavia pelerinilor români față de Sfântul Munte Athos, apoi le-a oferit celor doi ierarhi, Înaltpreasfințitului Mitropolit Andrei și Preasfințitului Episcop Părinte Benedict Bistrițeanul, câte un engolpion și o cruce pectorală, confecționate în atelierele Mănăstirii Vatopedu.
Copia după crucea Sfântului Împărat Constantin cel Mare a rămas spre închinare credincioșilor în Catedrala Mitropolitană până seara din 14 iunie, când a fost dusă la biserica studenților din Campusul Universitar „Hasdeu”, unde a fost așezată definitiv spre închinare credincioșilor.
Conferinţă şi lansare de carte
În Sala Auditorium Maximum a Universității „Babeș-Bolyai”, starețul Efrem Vatopedinul a susținut o conferință publică și a lansat cartea „Din universitatea Pustiei - Omilii ale Arhimandritului Efrem Vatopedinul”.
Starețul Efrem Vatopedinul a precizat că „Sfântul Munte este un loc prin excelență dedicat liniștii, isihiei” şi i-a îndemnat pe cei prezenți să fie mulțumitori.
„Să-I mulțumim lui Dumnezeu că suntem mădulare ale Bisericii Ortodoxe, că suntem îndreptățiți să gustăm din veșnicie”, a precizat starețul athonit, arătând că „Hristos este totul și doar având această conștiință putem să pregustăm veșnicia”. După conferință, invitatul a răspuns întrebărilor venite din public.
Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, în colaborare cu ASCOR Cluj-Napoca, Asociația „Prietenii Bisericii Studenților” și Universitatea „Babeș-Bolyai”.