O inimă sănătoasă menține și creierul sănătos
Prevenirea și menținerea sub control a bolilor de inimă joacă un rol important și pentru sănătatea minții, odată cu înaintarea în vârstă. Aceasta este concluzia cercetătorilor chinezi de la Universitatea de Medicină din Tianjin, după efectuarea unui studiu, timp de 21 de ani, pe un eșantion de circa 1.600 de persoane, cu vârsta medie de 79,5 ani. Toți cei incluși în cercetare, cărora li s-a evaluat la început riscul de a dezvolta boli de inimă, au fost supuși anual unor teste de memorie și gândire.
Potrivit studiului, publicat de revista Asociației Americane de Cardiologie, persoanele care aveau un risc mai mare de boli cardiace prezentau și un declin cognitiv mai accentuat, inclusiv modificări biologice specifice bolii Alzheimer. În urma examinărilor RMN, s-a constatat că persoanele cu risc crescut de boli ale inimii prezentau un volum mai mic al hipotalamusului și al materiei cenușii, indicatori specifici bolii Alzheimer.
Având în vedere tendința de creștere a cazurilor de demență senilă la nivel mondial, constatările cercetătorilor de la Universitatea Tianjin sunt foarte importante din perspectivă clinică, dar și din punctul de vedere al sănătății publice.
Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, demența senilă ar putea afecta, până în 2030, circa 82 de milioane de oameni la nivel mondial. În absența unor tratamente eficiente care să oprească declinul cognitiv odată cu înaintarea în vârstă, o modalitate de menținere a sănătății minții ar putea fi monitorizarea riscului de boli cardiace și ținerea sub control a acestor afecțiuni, odată ce s-au declanșat.
(Ileana Marin)