"O istorie a păcatului, a pocăinţei, dar şi o istorie a iertării"
"Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul este istoria omenirii cea creată de Dumnezeu pentru a fi în împărăţia Lui, dar care, prin păcat, este alungată în pământul în care creşte spin (...) Canonul Sfântului Andrei este o istorie a păcatului, o istorie a pocăinţei, dar şi o istorie a iertării", a subliniat, în mesajul adresat credincioşilor, IPS Teofan.
Sute de credincioşi au participat, miercuri seară, la Denia Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul săvârşită, în Catedrala mitropolitană din Iaşi, de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În cadrul Deniei Canonului Mare s-a citit şi viaţa Sfintei Maria Egipteanca, important document hagiografic şi duhovnicesc, scris de Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului.
La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la semnificaţiile Deniei care se oficiază în miercurea din săptămâna a cincea din Postul Mare. "Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această preafrumoasă şi adâncă seară de vecernie, de utrenie, de canon, prin care ne-am mărturisit păcatele înaintea lui Dumnezeu şi I-am cerut iertare. Canonul Sfântului Andrei este tocmai strigătul nostru de durere şi de întristare pentru faptul că suntem în noroiul păcatelor şi strigăm "Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!", ca Dumnezeu, văzând încercarea noastră de căinţă, să-şi îndrepte privirea spre noi, să ne primescă ca pe fiii şi fiicele sale risipitoare în braţele cele dumnezeieşti.
Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul este istoria omenirii cea creată de Dumnezeu pentru a fi în împărăţia Lui, dar care, prin păcat, este alungată în pământul în care creşte spin şi de acolo Hristos Domnul, coborând între noi şi luând asupra Sa păcatele noastre, ne redeschide calea spre împărăţia cerurilor. Viaţa lui Adam este descrisă în acest canon ca fiind şi viaţa noastră, viaţa lui Avraam, viaţa lui David, viaţa lui Hristos, în cele din urmă, sunt prezentate ca fiind viaţa noastră. Canonul Sfântului Andrei este o istorie a păcatului, o istorie a pocăinţei, dar şi o istorie a iertării", a spus IPS Teofan.
"Avem posibilitatea să ne ridicăm dinpăcatul cel mai adânc"
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit şi despre chipul de pocăinţă al Sfintei Maria Egipteanca, a cărei viaţă "ne învaţă să nu deznădăjduim, indiferent de mulţimea păcatelor care ne apasă". "Tot în seara aceasta, când se săvârşeşte Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, Biserica a rânduit să se citească şi viaţa Sfintei Maria Egipteanca, pentru că în viaţa sfintei ne regăsim şi noi, cei chemaţi din pă cat, prin pocăinţă, se ajungem la iertare şi la îndumnezeire. Viaţa Sfintei maicii noastre Maria Egipteanca ne învaţă, în primul rând, să nu deznădăjduim, pentru că fiecare dintre noi, asemeni ei, avem posibilitatea să ne ridicăm, prin duh de pocăinţă, din păcatul cel mai adânc, la înălţimea împărăţiei lui Dumnezeu", a subliniat Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan.