O lovitură pentru țările cu facilități fiscale pentru companii

Data: 19 Iulie 2021

Reforma taxării multinaţionalelor, menită să oprească unele state să atragă cu taxe mici mutarea pe teritoriul lor a marilor corporații, stârnește nemulțumire. Irlanda, unde taxa aplicată companiilor este de 12,5%, este una din țările care refuză acordul pentru stabilirea unui impozit unic, global, de cel puţin 15% pe profitul multinaţionalelor.

În discuția privind avantajele și dezavantajele impunerii unui impozit unic pentru multinaționale, cazul Irlandei este ilustrativ. Impozitul pe profit de 12,5% aplicat în Irlanda, la care se adaugă și alte scutiri care duc la impozitare efectivă aproape zero, este un element-cheie al politicii economice din această țară și a fost o strategie care a dat roade.

„Oaza fiscală” creată de guvernul de la Dublin a atras înregistrarea în această țară a unei întregi serii de companii americane, inclusiv mari societăţi farmaceutice şi din sectorul digital (Apple şi Google) ale căror profituri au crescut substanţial de când a început pandemia de COVID-19, cu beneficii majore și pentru economia Irlandei.

Argumentând cu cifre, oficialii irlandezi au arătat că anul trecut, în pofida pandemiei, PIB-ul a crescut de la 3,4% la 5,9%. Fără efectul generat de multinaţionale, PIB-ul irlandez ar fi scăzut în 2020 cu 5%. La fel, pentru primul trimestru din 2021, creşterea PIB-ului a ajuns la 8,6%, iar în lipsa contribuţiei multinaţionalelor ar fi scăzut cu 3,1%.

Alte state europene sunt în aceeaşi situație. Economistul Ricardo Amaro de la Oxford, citat de AFP, a arătat că, în 2018, o treime din profiturile multinaţionalelor din SUA erau înregistrate în Olanda, Irlanda şi Luxemburg, deşi aici erau doar 5% din vânzări.

Dar cine sunt beneficiarii acordului privind multinaționalele la care s-a ajuns în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD)? În primul rând, marile economii ale lumii - Statele Unite, Germania, Franţa etc. - care priveau, până acum, neputincioase cum marile corporații își mută reședințele fiscale în țări precum Irlanda sau în paradisuri fiscale, arată o analiză AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit unui organism care furnizează analize economice guvernului de la Paris, Franţa va obţine venituri suplimentare anuale de 6 miliarde de euro, Germania - 8,3 miliarde de euro şi Statele Unite - aproape 15 miliarde de euro.

Marii perdanți ai acestui acord vor fi țări mici care şi-au stabilit impozite scăzute pentru companii, precum Barbados, Saint Vincent şi Grenadine, dar și paradisurile fiscale care aproape nu au impozite.

În ceea ce privește Irlanda, care în ultimii ani a investit masiv în infrastructura IT şi în educaţie şi a devenit un centru pentru industria farmaceutică, va păstra probabil multe multinaţionale, chiar dacă majorează impozitele. (C.Z.)