O lucrare misionară pentru sănătatea satelor

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 22 Feb 2018

Campania „Sănătate pentru sate” este rodul unui protocol de cooperare încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății în 3 septembrie 2015. De atunci, 6.680 de persoane din mediul rural au beneficiat de servicii medicale gratuite, iar voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au asigurat resursele umane și medicale necesare.

Programul se derulează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sub îndrumarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, inițiator și coordonator al tuturor campaniilor de la Paraclisul Catedralei Națio­nale. Beneficiarii acestei campanii sunt persoane defavorizate din mediul rural: cazuri sociale, îna­intate în vârstă, neasigurate în sistemul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cu dizabilități, nedeplasabile, cu boli cronice, nivel educațional redus. În sprijinul lor, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, adu­nați în jurul părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, au mobilizat cadre medicale și personal auxiliar, facilitându-le accesul la asistență medicală primară. În cooperare cu preoții de parohie și reprezentanții autorităților locale, voluntarii au organizat în perioada 2015-2017 aproximativ 50 de etape ale caravanei „Sănătate pentru sate” în județele Ilfov, Prahova și Maramureș.

Datorită acestor acțiuni, peste 6.680 de persoane au primit, în spații special amenajate din satul lor, asistență medicală în diverse domenii: medicină internă, cardiologie, diabet, boli de nutriție și metabolism, endocrinologie, gas­troenterologie, ginecologie, geriatrie, radiologie și imagistică medicală, medicină de familie, neurologie, oftalmologie, ORL, ortopedie, pediatrie, psihiatrie, psihiatrie pediatrică, recuperare medicală, reumatologie, sănătate publică, stomatologie, dermatologie, medicină de laborator, boli infec­țioase.

Pentru fiecare zi de campanie colaborează 30 de voluntari

Medicii voluntari implicați în campanie se deplasează în locali­tățile rurale, consultă pacienții, stabilesc diagnostice și implementează tratamentul curativ adecvat. Acțiunea propriu-zisă are loc sâmbăta, însă voluntarii alocă cel puțin o zi în prealabil pentru pregătirea locației, discuții cu medicul de familie din zonă, preotul paroh și primarul comunității, achiziția medicamentelor și consumabilelor. Pentru fiecare zi de campanie colaborează 30 de voluntari, dintre care 20 sunt medici și asistenți medicali, iar 10 personal auxiliar pentru activități de suport. În acești aproape 3 ani de campanie, voluntarii au derulat programe educative pentru conștientizarea şi combaterea practicilor care dăunează sănătății. Pacienții cu risc de evoluție gravă a unor boli care necesită tratament de urgență și internare au fost consiliați pentru examen de specialitate.

Cristina Costache, profesor Instruire clinică la Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din Bu­curești, prezentă la fiecare acțiune a Campaniei „Sănătate pentru sate”, a declarat: „Este o campanie făcută după sufletul meu, deoarece nimic nu se compară cu mulțumirea din ochii celor care au avut parte de atenție, de o vorbă bună, de un zâmbet. Nimic nu se compară cu strângerea de mână a unui bătrân care pleacă bucu­ros că a fost consultat de un medic. Iar pentru oamenii aceștia nevoiași, fără posibilități materiale, o consultație medicală gratuită înseamnă foarte, foarte mult”. Campaniile derulate de voluntarii Catedralei Mântuirii Nea­mului au la bază principiul iubirii semenilor şi al sacrificiului. Medici din mai multe zone ale ţării, precum Braşov, Piteşti sau Râmnicu Sărat, au aflat de campaniile Catedralei Naţionale şi au dorit să se alăture echipei de voluntari. Aceștia parcurg zeci de kilometri ca să ajungă la întâlnirea cu pacienţii şi de multe ori, după turele de gardă, pleacă direct către locurile unde se desfăşoară campaniile, efortul fiind considerabil.

Arhim. Ciprian Grădinaru, coordonatorul acestui program, afirmă: „Este multă suferință în rândul populației din România și am încercat să aducem medici voluntari în ajutorul persoanelor defavorizate din mediul rural. Faptul că ni s-a solicitat revenirea într-o comună în care medicii și asistenții voluntari au mai fost confirmă că la sat este nevoie de ajutorul medicilor și al asistenților, dar și că populația este prea săracă și neputincioasă să se mai îngrijească de sănătate. Programul «Sănătate pentru sate» a pornit ca un proiect-pilot în zonele care aparţin administrativ de Arhiepiscopia Bucureştilor și s-a dovedit a fi eficient și foarte necesar”. Între cele mai importante realizări ale campaniei se numără creșterea gradului de conștientizare pentru prevenirea și combaterea practicilor dăunătoare sănătății, creș­terea gradului de conștientizare a im­portanței igienei – inclusiv a igienei alimentare – și a prezenței periodice la medic. Activitățile de profilaxie și tratament s-au realizat printr-o frumoasă conlucrare între medic, preot, profesor și primar.