O masă de Paști mai scumpă decât anii trecuți

Data: 21 Aprilie 2022

Primele sărbători pascale de după pandemie sunt marcate de o putere de cumpărare diminuată de inflaţia care a atins două cifre, pentru prima dată în ultimii 18 ani. Din cauza scumpirilor la alimente, mulți români vor fi foarte atenți la buget, la ce, cât și de unde cumpără, atunci când vor face aprovizionarea pentru masa tradițională de Paști. 

Preşedintele Federaţiei sindicale din industria alimentară - Sindalimenta, Dragoş Frumosu, susţine că masa de Paşti de anul acesta va fi mai scumpă decât anul trecut, la unele produse înregistrându-se aproape o dublare a preţului.

„Masa de Paşti, dacă ne gândim numai la ea, va fi categoric mai scumpă cu 50% faţă de anul trecut. Preţul produselor care se consumă de Paşti a crescut şi aici ne referim strict la cozonac, pască, ouă şi carne de miel. Preţul la carnea de miel aproape s-a dublat. Poate e ceva mai scăzut dacă iei direct de la fermă şi ajungi pe la 40 lei/kg tăiat, dar sub acest preţ, sub nici o formă. (…) Preţul ouălor aproape s-a dublat, la cozonac este cu cel puţin 30% mai scump, pasca la fel, dacă nu chiar mai mult”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Federaţiei Sindalimenta.

Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea, este de părere că o parte din preţurile actuale sunt mărite artificial, iar spre sfârşitul primăverii vom asista la o uşoară scădere a lor.

„Creşteri de preţuri există pe piaţă de o săptămână-două şi cu cât există mai multe ştiri despre creşteri, cu cât sunt avansate mai multe preţuri fanteziste, cu atât vor creşte mai mult. De la început şi până acum au fost zeci de zvonuri cu scumpiri de 30-40%. Eu am spus că nu e aşa şi au fost de maximum 10-15%. (…) După sărbători, o parte dintre preţuri vor cădea, pentru că este foarte slabă cumpărarea”, a precizat, pentru Agerpres, Sorin Minea.

În piețele din Capitală, cei care se aprovizionează în aceste zile găsesc miel la preţuri de 43-45 lei/kg (piaţa Rahova, piața Drumul Taberei), organele de miel costă între 50 şi 55 lei/kg, iar drobul se vinde cu 20 de lei (Rahova) sau cu 42 lei/kg (piața Sălăjan), potrivit Agerpres. Cofragul de 30 de ouă costă 16 lei. 

Ridichile, ceapa, usturoiul, leurda, loboda, ştevia, mărarul, leuşteanul sau pătrunjelul costă începând cu 1 leu legătura, salata verde - 2-3 lei bucata, roşiile - între 15 şi 35 lei/kg, cartofii noi - 12 lei/kg, spanacul - 8 lei/kg.

Pentru ouăle de ţară, preţul afişat este între 1 şi 1,3 lei/bucata (în funcţie de mărime), dar sunt şi ouă mai ieftine, de 80 bani/bucata. Brânza proaspătă de vaci costă 25 lei/kg, iar cozonacul tradiţional - între 35 şi 60 lei/kg. Nuca are preţuri între 35 şi 50 de lei, iar căpşunile - 12,99 lei/kg. (C. Z.)