O masă festivă colorată cu legume şi fructe

Un articol de: Elena Blănaru - 23 Decembrie 2024

Ne bucurăm cu toţii de apropierea sărbătorilor de iarnă, în centrul cărora se află Nașterea minunată din Fecioară a Mântuitorului nostru. Pe lângă pregătirea duhovnicească pe care o facem prin post, spovedanie, participarea la slujbele Bisericii și, mai presus de toate, prin împăr­tășirea cu Sfântul Trup și Sânge ale Domnului Iisus Hristos, ne împodobim casele și ne rânduim mesele, pentru că în toate timpurile și în toate locurile oamenii au celebrat evenimentele importante în cadrul unor mese festive.

Este un mod natural uman de a folosi mâncarea ca mijloc de prăznuire, de marcare a unui moment pe care îl celebrăm. De aceea la sărbători, în majoritatea caselor, se prepară feluri de mâncare speciale. Aproape fiecare familie are o rețetă - desert, aperitiv, fel principal - de care se bucură numai la Crăciun sau doar cu prilejul unor momente speciale din an. Frumoase și înveselitoare sunt aceste obiceiuri și practica însăși de a lua masa cu cei dragi de Crăciun. De aceea bine este ca bucuria sărbătorilor să nu fie umbrită de excese, nici alimentare, nici de băuturi alcoolice, nici de altă natură.

Ne-am obișnuit cu anumite mâncăruri, pe care le numim `tradițio­nale”, adevărul este, însă, că majoritatea dintre ele sunt hipercalorice, cu un conținut foarte mare de grăsimi și zaharuri simple. Fructele și legumele proaspete nu prea își mai găsesc locul între cârnații prăjiți, salata de boeuf, piftie, caltaboși, fursecuri, cozonaci și celelalte bucate. Pentru persoanele care au nevoie să urmeze un regim alimentar impus de o anumită condiție medicală sau pentru cei care pur și simplu au adoptat obiceiuri de viață sănătoase, mesele de sărbători pot fi destul de dificile. Totuşi, ţinând cont de câteva aspecte simple, putem să ne organizăm propriile mese, și chiar când mergem în vizită la cineva, astfel încât să ne putem bucura de aceste momente fără a ne dezice de la anumite principii și necesităţi.

O masă festivă este cu atât mai aspectuoasă cu cât este mai colorată, iar natura ne oferă culori din belșug. Cele mai colorate alimente sunt fructele și legumele, urmate de leguminoase: fasole roșie, fasole mung (verde), fasole pestriță, linte roșie, linte brună, mazăre galbenă, mazăre verde ș.a. De altfel, ghidurile de nutriție ne îndeamnă să dedicăm jumătate de farfurie legumelor și fructelor, deci culorilor. În plus, avantajul includerii legumelor proaspete la masa de sărbători constă și în faptul că fibrele și apa pe care le conțin ne vor împiedica să consumăm în exces preparate din carne, ajutându-ne să ne menținem echilibrați.

De pe nici o masă de sărbători nu lipsesc băuturile alcoolice şi cele răcoritoare. Astfel, își fac cu ușurință loc două elemente nu tocmai benefice: alcoolul și zaharurile simple. Încă o dată este bine să facem apel la moderație, amintindu-ne că o porție de vin trebuie să aibă 150 ml, iar una de tărie, 45 ml. Bărbaţilor le este recomandată limitarea consumului la maximum două porții de băuturi alcoolice pe zi, iar femeilor la maximum o porție. Când vine vorba despre excesul de zahăr, băuturile răcoritoare constituie problema cea mai mare, în special din cauză că zaharurile consumate în formă lichidă se absorb mai repede și mai mult, producând creșteri bruște ale glicemiei și insulinemiei şi contribuind major la creșterea nivelului de trigliceride. Mult mai potrivite pentru mesele copioase sunt ceaiurile digestive, precum ghimbirul, feniculul, lemnul-dulce, roinița, ceaiul verde.

O idee foarte bună ar fi aceea de a stabili noi tradiții, prin introducerea unor preparate care să satisfacă atât nevoile organoleptice, cât și pe cele nutriționale. O băutură potrivită ar putea fi cea preparată prin infuzarea, timp de 20-30 de minute, a unui amestec de suc natural de mere, felii de portocală, păstăi de cardamom, bețe de scorțișoară, cuișoare întregi, merișoare și ghimbir proaspăt răzuit. Este o băutură energizantă datorită zaharurilor naturale din sucul de mere, portocale și meri­șoare, aromată și plină de antio­xi­danți furnizați de numeroasele mirodenii care vor parfuma încăperea, detensionând totodată sistemul nervos și cardiovascular.

O gustare colorată și delicioasă, care va reduce din pofta exagerată de grăsimi și proteine animale, poate fi preparată rapid la blender din doi ardei grași copți, două căni de năut, trei linguri de tahini, suc de lămâie, ulei de măsline, un praf de boia și puțină sare. Acest hummus roșu poate fi servit pe felii de pâine prăjită, decorat cu câteva frunze verzi și câteva semințe coapte de susan pentru un aspect festiv, crăciunesc.

O ciocolată caldă poate constitui un desert delicios, preparată cu un lapte vegetal (pentru a evita sechestrarea polifenolilor de către cazeina din laptele animal), ciocolată neagră, pudră de cacao, miere sau sirop de arțar, puțin ghimbir proaspăt și un praf de scorțișoară.