O nouă acțiune socială organizată de Protoieria Sector 5 Capitală
Vineri, 9 septembrie 2016, 50 de copii cu risc de excluziune socială de la diferite școli și licee bucureștene au primit în dar ghiozdane cu rechizite în cadrul proiectului „Sună clopoțelul“, acțiune socială organizată de Protoieria Sector 5 Capitală, în parteneriat cu Primăria aceluiași sector. Alături de părinți și bunici ai copiilor prezenți, la eveniment au participat și reprezentanți ai Primăriei.
Cei 50 de copii au fost întâmpinați de părintele protopop Valer Ulican la sediul Protoieriei Sector 5 Capitală: „Bine ați venit! Vrem și noi să ajutăm bugetul familiei dumneavoastră, dăruindu-vă câte un ghiozdan cu rechizitele necesare pentru a fi buni elevi ai școlilor la care mergeți”.
Părintele protopop Valer Ulican i-a binecuvântat pe copiii prezenți și a stat de vorbă cu părinții acestora. „Evenimentul de astăzi este o acțiune pe care noi o vom continua, ca protoierie, și în cadrul parohiilor de sector care au școli în apropiere. Prin convențiile pe care le avem cu fiecare școală, vom organiza și alte acțiuni prin care vom distribui manuale de religie. Vom încerca să oferim toate cele necesare copiilor nevoiași. Ei au într-adevăr nevoie de ajutorul nostru. Tinerii reprezintă viitorul, de aceea trebuie să-i ajutăm mai ales pe cei în nevoie. Sunt copii cuminți, care învață, dar n-au posibilități materiale. Sperăm să le facem o bucurie, astfel încât să iubească mai mult școala, să-și iubească părinții, să-și iubească țara, să-și iubească Biserica, care, iată, vine în ajutorul lor. Sunt acțiuni care aduc multă bucurie copiilor. Suntem datori să facem aceasta! Astfel ne împlinim vocația noastră, ajutând pe ceilalți!”, ne-a mai spus părintele protopop Valer Ulican.
În cadrul evenimentului de ieri a avut loc și o ședință de lucru pentru Atelierul de creație „Sfântul Vasile cel Mare” al protoieriei, care adună majoritatea acestor copii nevoiași pentru a le stimula personalitatea, mai ales creativitatea. Activitățile se află sub îndrumarea doamnei Violeta Barac, asistent social în cadrul Departamentului social al protoieriei.
„Cu acest proiect ne propunem să împlinim porunca lui Dumnezeu de a ne iubi aproapele și de a-i ajuta pe cei aflați în nevoie. Încercăm să dezvoltăm astfel relația Școală-Biserică-Primărie. În cursul anului avem diverse activități, ateliere de creație, mergem la biserică, ne spovedim, ne împărtășim, avem cateheze. Sunt familii dezorganizate, familii cu mulți copii, mame văduve cu mulți copii. Sunt în evidență din 2009. Lucrăm și creștem împreună aici”, ne-a declarat Violeta Barac.
„Astăzi facem felicitări pentru începutul de an școlar și ornamente florale, iar mai apoi o să și cântăm. Este frumos aici, e un mediu creativ, ne dezvoltă imaginația, ne ocupă timpul liber”, ne-a declarat Andreea, elevă în clasa a VIII-a la Școala Nr. 131. Îmbrăcat tradițional, Alexandrul David Stanciu, 11 ani, de la Școala Nr. 127 din Capitală, ne-a declarat zâmbitor: „Vin aici din martie. Chiar dacă suntem la școli diferite, ne-am împrietenit deja”. Nicolae Apostol, 13 ani, elev în clasa a VII-a la Școala Nr. 131, a adăugat: „Sunt aici din 2009. Mi-a plăcut mult în pelerinajul organizat de doamna Violeta anul acesta, la Mănăstirea Caraiman de la Bușteni. Îi mulțumim doamnei Violeta pentru tot ce face pentru noi și sperăm în continuare să ne mai cheme la activități.”