O nouă apariţie editorială
La Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut, de curând, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, lucrarea „Scriptură şi Tradiţie - Importanţa şi receptarea textului scripturistic în istoria Bisericii”. Cartea este semnată de pr. Mircea Basarab şi face parte din Colecţia „Biblioteca Biblică”.
Volumul reuneşte în cele 164 de pagini preocupări şi studii privind importanţa şi receptarea textului scripturistic în istoria Bisericii, dintre care unele au fost deja publicate în limbile germană sau română, iar altele sunt oferite acum, pentru prima dată, cititorilor. „Problema autorităţii Sfintei Scripturi a reprezentat o preocupare mai veche, dar mereu actuală, care a fost motivată şi de activitatea mea ecumenică ce a acoperit câteva decenii. Sfânta Scriptură constituie cartea de căpătâi a creştinilor. Toţi fac apel la aceasta ca la o autoritate de necontestat, deşi, din păcate, o interpretează adeseori diferit. Lăsând la o parte problema interpretării, am încercăt să arătăm de unde provine autoritatea Scripturii, de ce natură este ea şi, de asemenea, cine garantează păstrarea textului biblic. Tot atât de interesantă este, iar pentru ortodocşi foarte importantă, şi Tradiţia apostolică, din care o parte a fost fixată în scris, sub inspiraţia Duhului Sfânt, în Noul Testament. În dialogul cu Bisericile ieşite din Reformă, problema Tradiţiei este una dintre cele mai delicate. O parte dintre acestea acceptă Tradiţia apostolică pentru că dovezi ale ei găsim chiar în Noul Testament. Mărturie despre existenţa şi importanţa acestei Tradiţii dau, mai târziu, Sfinţii Părinţi, lucrările teologilor ortodocşi şi documentele recente ale Bisericii Ortodoxe în strădania ei de a defini, în dialogul ecumenic, Scriptura şi Tradiţia”, scrie autorul în cuvântul-înainte al cărţii.
Volumul „Scriptură şi Tradiţie – Importanţa şi receptarea textului scripturistic în istoria Bisericii” este structurat în 5 capitole după cum urmează: I. Autoritatea Sfintei Scripturi (în care autorul tratează despre Revelaţie şi Scriptură, autoritatea divină a Vechiului Testament, formarea canonului biblic, inspiraţia Sfintei Scripturi etc.); II. Tradiţia apostolică şi relaţia ei cu Noul Testament (în care se vorbeşte despre Revelaţia dumnezeiască cuprinsă în Scriptură şi Tradiţie, Tradiţia apostolică, fragmente ale unor mărturisiri de credinţă nou-testamentare etc.); III. Sfântul Vasile cel Mare şi apelul la Tradiţia Părinţilor; IV. În spiritul învăţăturii „Sfinţilor şi de Dumnezeu purtătorilor noştri Părinţi” şi V. Exegeza canonică. Parcurgând cu atenţie paginile acestei lucrări, cititorii vor putea deprinde sensul şi orientarea pe care pr. Mircea Basarab a oferit-o exegezei.