O nouă atenționare pentru consumatorii produselor de post
În această perioadă în care produsele alimentare de post sunt la mare căutare, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, readuce în atenția cumpărătorilor câteva recomandări care îi vor feri de alimentele care nu sunt doar din ingrediente vegetale.
Astfel, principalele reguli se referă la verificarea cu atenție a etichetei, mai ales a informațiilor despre ingrediente și data expirării, la cumpărarea doar din locuri amenajate și autorizate și la solicitarea și păstrarea bonului de casă.
„Pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în perioada Postului Crăciunului să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand să cumpăraţi produse alimentare de post numai din locuri amenajate şi autorizate, să solicitaţi şi să păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/conformitatea sau siguranţa unui produs.(...) Verificaţi cu atenţie eticheta produselor de post pe care le cumpăraţi!”, a transmis Anghel, conform Agerpres.
Potrivit acestuia, produsele de post sunt constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe bază de soia etc. În cazul în care pe etichete apar, în lista ingredientelor, lapte praf, zer praf, pudră de ouă, atunci alimentele nu sunt de post.
În timpul controalelor din anii anteriori, comisarii ANPC au găsit la comercializare produse precum: cozonac, în compoziţia căruia se regăseau ouă, deși pe fluturaşul colant atașat scria „produs de post”; pizza de post care conținea cazeină (substanţă proteică din lapte); preparate din carne la care era ataşată sintagma „vegetal” etc. (C. Z.)