O nouă biserică ortodoxă românească în Viena
Comunitatea românească ortodoxă din capitala Austriei se pregătește pentru demararea unui proiect curajos și necesar, construirea unei noi biserici ortodoxe, loc de rugăciune pentru românii din afara granițelor țării și vatră de spiritualitate și cultură ortodoxă. Proiectul viitoarei biserici a fost prezentat credincioșilor români de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord.
Comunitatea românească din Viena a fost vizitată duminica trecută de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, care a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din capitala Austriei, înconjurat de un sobor de slujitori. La sfârşitul slujbei, ierarhul a prezentat proiectul şi macheta viitoarei biserici ortodoxe române care va fi construită într-un loc central din Viena. Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim a explicat necesitatea acestui proiect, subliniind faptul că numărul românilor din Viena este foarte mare şi în continuă creştere şi i-a îndemnat pe credincioşi să fie alături şi să susţină această iniţiativă bisericească, care are rolul de a-i ajuta duhovnicește pe cei care sunt departe de ţară şi biserica de acasă.
Viitoarea biserică va fi pictată şi în exterior. Ierarhul a subliniat că proiectul se realizează prin buna colaborare cu autorităţile vieneze, care la toate întâlnirile avute s-au arătat nu doar susţinătoare, dar şi încântate că o biserică va fi ridicată în oraşul pe care-l administrează, se arată pe site-ul mitropolia-ro.de. Proiectul viitoarei biserici ortodoxe din Viena a fost realizat de arhitecții Georg Baldass şi Mihaela Ionescu. „Am fost la mănăstirile bucovinene, la biserici renumite din Oltenia, Maramureş şi Dobrogea, apoi am trecut de îndată la treabă, realizând un fotomontaj cu cele mai frumoase biserici din fiecare regiune a României, documentând astfel marea lor diversitate. Am înţeles că forma bisericilor ștefaniene este expresia materializată a cultului nostru ortodox şi de aceea, ca orice arhetip, rămâne mereu contemporană. Este o simplitate din care strălucesc smerenie, hotărâre şi demnitate, care ne întăreşte pe fiecare dintre noi în credinţă, care ne arată drumul către Domnul”, a spus arhitectul Mihaela Ionescu.