O nouă conferință „Historia Ecclesiastica”

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 15 Noiembrie 2022

La cea mai recentă întrunire din seria de conferințe online „Historia Ecclesiastica - direcții actuale de cercetare în istoria bisericească”, organizată de facultățile de teologie ortodoxă din Cluj-Napoca, București, Iași și Sibiu, lect. univ. dr. Ionuț-Alexandru Tudorie, cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și decan de studii la Institutul „Sfântul Vladimir” din New York, a sus­ținut prelegerea intitulată  „Vitalien Laurent și Petre Năsturel - Reflecții pe marginea corespondenței private (1947-1950)”.

Conferința a debutat cu un cuvânt de bun venit al părintelui prof. univ. dr. Gabriel Gârdan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Acesta a prezentat și câteva dintre reperele biografice și academice ale invitatului întâlnirii.

În continuare, dr. Ionuț-Alexandru Tudorie a evidențiat faptul că tema propusă reprezintă partea finală a unui proiect de cercetare mai amplu: „Este vorba despre un proiect legat de istoria Institutului Francez de Studii Bizantine și de ce s-a întâmplat într-o perioadă de timp în această instituție extrem de recunoscută și apreciată în lumea bizantiniștilor actuali. M-a interesat foarte mult perioada cât a fost găzduită în București. O parte a cercetării mele a fost deja publicată. Acum am ajuns la ultima parte, care cuprinde această notă personală între maestru și discipol”.

Prezentarea s-a axat pe creionarea figurilor celor doi reputați profesori de bizantinologie, anume călugărul romano-catolic asumpționist Vitalien Laurent (1896-1973), implicat în numeroase proiecte de cercetare în câmpul istoriei bizantine mai întâi la Istanbul, apoi la Bucu­rești și Paris, respectiv discipolul acestuia, profesorul și academicianul Petre Năsturel (1923-2012), în eforturile de cercetare întreprinse de cercetătorul francez în România până în 1947, dar și după expulzarea sa, survenită în acest an.

Totodată, invitatul a vorbit despre importanța accesării arhivelor, lansând pentru studenții, masteranzii și doctoranzii care au participat o invitație de a ieși din „zona de confort” oferită de subiectele lor de cercetare și încercarea sondării unor alte subiecte prin valorificarea arhivelor.

După o scurtă sesiune de întrebări și răspunsuri moderată de părintele lect. univ. dr. Bogdan Ivanov, părintele prof. dr. Gabriel Gârdan a prezentat volumul „The time has come”, editat de invitatul acestei conferințe, care adună mai multe studii și articole ale unor perso­na­lități din domeniul teologiei academice, publicate în periodicul Institutului „Sfântul Vladimir” din New York.

Următoarea conferință din seria „Historia Ecclesiastica” va fi susți­nută de prof. univ. dr. Paul Brusanowski, cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu.