O nouă ediţie a „Marşului pentru Viaţă“, la Cluj-Napoca

Data: 23 Martie 2014

O nouă ediţie a Marşului pentru Viaţă, o acţiune publică de protest împotriva avortului, a avut loc sâmbătă, 22 martie, la Cluj-Napoca. Marşul organizat de mai multe asociaţii laice şi religioase, printre care Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români filiala Cluj-Napoca, Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români Filiala Dej, Oastea Domnului din Cluj-Napoca şi Asociaţia Pro Vita, a debutat în Piaţa Unirii. Au participat, alături de cei peste 1000 de oameni şi preoţi de diferite confesiuni, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi Preasfinţitul Episcop-vicar Vasile Someşanul.

IPS Mitropolit Andrei a adresat un cuvânt duhovnicesc în care a pledat pentru viaţă şi pentru familia creştină, care stă la baza unei societăţi solide şi sănătoase. „Dumnezeu dă viaţa şi numai El are dreptul ca să o ia. Atunci este de la sine înţeles că noi, cei ce credem în Dumnezeu, credem în Sfânta Treime, suntem pentru viaţă şi împotriva uciderii. Credem şi mărturisim că avortul este o ucidere premeditată, un păcat strigător la cer. Acum, dacă suntem şi pragmatici, observăm cum ne împuţinăm, îmbătrânim, şi populaţia ţării noastre scade şi atunci o apoftegmă, o maximă pe care o rostim mereu şi care am vrea să prindă în sufletele celor tineri este următoarea: Orice familie tânără să aibă măcar trei copii, unul pentru tata, unul pentru mama şi celălalt pentru Biserică şi ţară. Atunci prognoza aceea sumbră că peste câţiva ani vom fi numai 15 milioane de oameni în România nu se va mai împlini“, a spus ierarhul.

Au urmat discursuri susţinute de reprezentaţii mai multor asociaţii laice şi religioase, şi mărturii ale unor medici, profesori sau oameni simpli. Clujenii au pornit într-un marş pe străzile oraşului, susţinând dreptul la viaţă, unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Manifestanţii au cerut îmbunătăţiri ale sistemul legislativ în direcţia protejării vieţii nenăscute şi a familiei tradiţionale, dar şi un sistem de adopţie mai accesibil şi în favoarea copilului. (Andreea Pâgleşan)