O nouă etichetare a produselor din carne

Data: 09 Feb 2014

Etichetele tuturor tipurilor de carne şi produse din carne vor prezenta informaţii referitoare la provenienţa animalului, modul de creştere şi sacrificare a acestuia, potrivit unei rezoluţii adoptate de Parlamentul European. Până în prezent, doar în cazul cărnii de vită era obligatorie etichetarea privind originea animalului. PE înţelege în acest fel să trimită decizia statelor membre, chemate să se pronunţe cu privire la o astfel de etichetare pentru a calma îngrijorările provocate de fraudele multiple. „Consumatorii vor să ştie exact ce se află în farfuriile lor. Până în prezent, doar carnea de vită beneficia de o etichetare ce indică provenienţa animalului. Noi cerem ca toate tipurile de carne - pasăre, porc, oaie, capră - să facă obiectul unei informări mai detaliate, prin etichetarea locului de naştere, de creştere şi de sacrificare a animalului, ceea ce Comisia nu propune astăzi“, a susţinut eurodeputata ecologistă franceză Michčle Rivasi, citată de Mediafax. În acest caz, Comisia Europeană propunea reguli minimaliste, respectiv doar cu menţiunea locului de sacrificare şi uneori a locului de creştere, ceea ce este catalogat ca fiind „inacceptabil“ pentru deputaţii europeni. Etichetarea originii cărnii de vită a fost impusă în UE în 2002, după boala vacii nebune care a decimat numeroase bovine în Marea Britanie, însă în ultima perioadă s-au intensificat scandalurile de fraudă privind cărnurile din produsele semipreparate, în special în Franţa.