O nouă parohie în Vicariatul Ucrainean

Un articol de: † Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud - 23 Decembrie 2016

Credincioșii ortodocși ucraineni care locuiesc în România sunt organizați în Vicariatul Ortodox Ucrainean, unitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română, aceștia bucurându-se de dreptul de a participa la slujbe în limba maternă, oficiate de preoți ucraineni sau vorbitori de limba ucraineană.

Biserica Ortodoxă Română, înțelegând im­portanța păstrării iden­tității culturale și spirituale a credincioșilor ucraineni din România, în anul 1948, a înființat Vicariatul Ortodox Ucrainean, cu sediul la Sighetu Marmației, cuprinzând pe credin­cioșii din zona de nord a țării (Maramureș, Transilvania, Crișa­na, Banat). În anul 1952, Vicariatul Ortodox Ucrainean a fost transformat în protopopiat ortodox ucrainean, cu sediul în comuna Poienile de sub Munte, judeţul Maramureş, aflat în juris­dicția Episcopiei Ortodoxe a Clujului, primind sprijin financiar de la Patriarhia Română. După 1989, prin Hotărârea Sfântului Sinod nr. 1432/12 februarie 1990, s-a reînfiinţat Vicariatul Ortodox Ucrainean, acesta fiind direct dependent canonic de Patriarhia Română. În prezent, Vicariatul cuprinde 32 de biserici parohiale şi 3 mănăstiri.

Întrucât, potrivit ultimului recensământ, în București există câteva sute de credincioși orto­docși ucraineni, inclusiv personal diplomatic, la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în luna iunie 2016 s-a constituit și organizat o parohie ortodoxă ucraineană, cu hramul Sfântul Ierarh Petru Movilă, mitropolitul Kievului, având ca loc provizoriu de slujire biserica de lemn a Parohiei Înăl­țarea Sfintei Cruci - Titan, Protoieria Sector 3 Capitală, până când se va amenaja un spațiu corespunzător la Parohia Parcul Domeniilor – Cașin, Protoieria Sector 1 Capitală.

Pentru această comunitate a fost desemnat preotul Dumitru Colotelo, preot coslujitor la Parohia Parcul Domeniilor - Cașin, Protoieria Sector 1 Capitală, de origine ucraineană și vorbitor al limbii ucrainene, care a primit misiunea de a efectua toate demersurile statutare și regulamentare pentru organizarea noii parohii.

Preotul paroh Dumitru Colotelo a subliniat că „s-a ales ca hram și ocrotitor al Parohiei Ortodoxe Ucrainene din București Sfântul Ierarh Petru Movilă, personalitate de excepţie a Ortodoxiei din secolul al XVII-lea, fiu de domn moldovean, ale cărui strădanii s-au plămădit şi au rodit în Marea Lavră a Peşterilor (Pecerska Lavra) şi în scaunul mitropolitan al Kievului şi al întregii Ucraine. Alegerea acestui mare ierarh ca ocrotitor al bisericii s-a constituit în simbol al relaţiilor spirituale de veacuri dintre popoarele român şi ucrainean”.

În luna iulie 2016, preacucernicia sa a convocat Adunarea parohială în vederea alegerii membrilor Consiliului și Comitetului parohial, acest eveniment fiind mediatizat dincolo de granițele de nord ale țării noastre. În prezent, preotul Dumitru Colotelo a inițiat demersurile pentru obține­rea actelor legale necesare func­țio­nării parohiei.

În data de 21 august a fost săvârşită pentru prima dată Sfânta Liturghie în limba ucraineană într-o biserică din Bucureşti, la care au participat atât etnici ucraineni din Capitală, cât şi membri ai Corpului Diplomatic Ucrainean acreditaţi în România.

De asemenea, vestea înființării unei parohii ortodoxe ucrainene în capitala României a fost primită cu bucurie și de clericii și credincioșii din Ucraina, renumitul Aşezământ monahal Lavra Pecerska din Kiev donând deja noii parohii un set de cărţi de cult, precum şi vase liturgice.

Totodată, înființarea acestei parohii a fost salutată cu mult entuziasm și bucurie și de către domnul ambasador Teofil Rendiuk, care, în ziua de 7 septembrie 2016, cu ocazia sărbătoririi zilei indepen­denței Ucrainei și a împlinirii a 25 de ani de la proclamarea acesteia, a evidențiat bunele relații existente între România și Ucraina, precum și grija deosebită a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, părintele tuturor ortodoc­șilor din spațiul românesc, pe care o are față de comunitatea ucrainenilor din România, și în special a celor din București.

Așadar, prezenţa parohiei ucrai­nene în Bucureşti reprezintă dovada vie a sobornicităţii Ortodoxiei şi a comuniunii spirituale a credincioşilor ei. Etnicii orto­docși ucraineni din Capitală au acum posibilitatea de a participa la sfintele slujbe organizate săptămânal în limba ucraineană, dar și la alte evenimente cultural-misionare, fiind bucu­roși că la diver­sele activități se implică și personalul diplomatic, promovând tra­dițiile și obiceiurile lor națio­nale.