O nouă sesiune științifică dedicată îngrijirii paliative la București
Elevi, studenți, asistenți medicali și profesori de la școli postliceale au participat marți, 26 martie, la Centrul pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, la o nouă o sesiune științifică în domeniul medical organizată de Fundația „Bucuria Ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor. A fost al treilea astfel de eveniment dedicat Anului omagial 2024 și a avut ca temă „Importanța serviciilor de îngrijire paliativă pentru bolnavii de cancer”.
Părintele Alin Gabriel Nica, coordonatorul preoților de caritate din eparhie, a fost invitat să dea mărturie despre misiunea și lucrarea clericilor care slujesc în unitățile medicale și la patul bolnavilor. Acesta a vorbit despre particularitățile îngrijirii spirituale a celor suferinzi de cancer.
„Am dedicat această a treia sesiune medicală științifică sărbătorii Bunei Vestiri. La evenimentul desfășurat astăzi în format hibrid, fizic și online, au participat 15 lectori care au vorbit pe teme ce subliniază importanța îngrijirii paliative atât din punct de vedere medical, cât și spiritual, psihologic și chiar farmaceutic”, a declarat pentru TRINITAS TV Adriana Căruntu, inspector eparhial și directoare a Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Ierarh Nectarie” din București.
„Actul medical înseamnă știință, conștiință și artă, așa încât discuția despre îngrijirile paliative presupune arta dublată de empatie față de suferința pacientului. Este un domeniu special, unde atât medicii, cât și asistenții medicali pot dobândi noi competențe. Prelungirea speranței și a duratei de viață a omului presupune și dezvoltarea acestui domeniu al îngrijirilor paliative. Ceea ce facem noi astăzi reprezintă un schimb de experiență pentru că sunt prezenți, alături de medici, și foarte mulți licențiați în teologie, preoți de la care medicii ar putea învăța mai mult”, a adăugat la rândul său prof. dr. Manole Cojocaru, coordonator al proiectului.