O nouă sesiune științifică în cadrul proiectului „Academia de îngrijiri paliative”
În ajunul zilei de pomenire a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, 19 iulie, la Centrul pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București s-a desfășurat o nouă sesiune științifică în domeniul medical, în cadrul proiectului de formare intitulat „Academia de îngrijiri paliative”. Evenimentul, organizat de Fundația „Bucuria Ajutorului”, este destinat personalului care activează în acest domeniu.
Tema celei de a noua sesiuni științifice desfășurate în cadrul proiectului a fost „Rolul epigeneticii în îngrijirea paliativă”. Întâlnirea a fost împărțită în trei secțiuni și a reunit, în format hibrid, fizic și online, medici, cadre didactice, personal medical și farmaceutic, precum și alte persoane interesate de îngrijirile paliative, provenite din mai multe zone ale țării.
Despre specificul celei mai recente ediții a evenimentului ne-a vorbit Adriana Căruntu, inspector eparhial și coordonator al proiectului „Academia de îngrijiri paliative”: „Pe marginea temei de astăzi, «Rolul epigeneticii în îngrijirea paliativă», au vorbit 10 lectori care au susținut prelegeri privind aspecte mai noi și importante ale acestui domeniu, precum factorii care afectează pacienții din paliație și provocările existente în prezent. Aceasta este cea de-a cincea sesiune creditată pentru asistenții medicali generaliști care participă la proiect. La ediția de astăzi s-au înscris 20 de elevi ai școlilor postliceale sanitare din București, precum și persoane din domeniul farmaceutic și medical care au aflat despre acest proiect și au dat dovadă de interes și dorință de colaborare. În mod deosebit, această sesiune științifică este dedicată Sfântului Ilie, pe care îl sărbătorim mâine. Ne-am dorit să legăm partea medicală a îngrijirii paliative de cea spirituală, transmițând un mesaj membrilor acestei comunități privitor la importanța abordării holistice a spiritualității și a medicinei în îngrijirea bolnavilor. De asemenea, acest eveniment este organizat și ca o formă de recunoștință și de mulțumire adresată Părintelui Patriarh Daniel pentru tot ceea ce a făcut pentru Centrul «Sfântul Nectarie», de la implicarea în ridicarea centrului până la sprijinul acordat în permanență activității de îngrijire paliativă și dezvoltării acestui domeniu. Resimțim purtarea sa de grijă în mod minunat, o apreciem și transmitem, din partea echipei centrului, toată recunoștința noastră”.
„Este știut că epigeneticii îi revine un rol foarte important în determinismul bolilor, alături de predispoziția genetică. Ceea ce putem face noi este să o influențăm pe aceasta din urmă ținând cont de factorii epigenetici. Ceea ce a adus nou această conferință este faptul că participă și elevii de la școlile postliceale sanitare din Capitală. Cei care prezintă interes pentru manifestările «Academiei de îngrijiri paliative» ne pot urmări și în mediul virtual”, a adăugat prof. dr. Manole Cojocaru, coordonator al proiectului.