O nouă versiune a site-ului Fototeca Ortodoxiei Româneşti
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, arhiva digitală Fototeca Ortodoxiei Româneşti, https://fototecaortodoxiei.ro/, a fost lansată la 7 februarie 2012, cu prilejul împlinirii a şapte ani de la înfiinţarea Ziarului Lumina. Proiectul are ca obiectiv colectarea, identificarea şi clasificarea documentelor fotografice privitoare la istoria Bisericii Române din secolele al XIX-lea şi al XX-lea.
Materialele fotografice provin îndeosebi din arhive bisericeşti (Patriarhia Română, centre eparhiale, mănăstiri şi parohii), de la Arhivele Naţionale Istorice Centrale (ANIC), în special fondul Fototecă, dar şi din arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (ACNSAS), din colecţii particulare şi diverse lucrări de istorie. În unele arhive, multe dintre aceste fotografii erau însoţite de legende cu un conţinut incomplet sau eronat, situaţie care ne-a determinat să facem o serie de cercetări suplimentare, în vederea descrierii corecte.
Toate aceste izvoare documentare au fost adunate într-o singură bază de date, numită „Fototeca Ortodoxiei Româneşti”. Aceasta este accesibilă direct pe site-ul fototecaortodoxiei.ro sau de pe site-ul ziarullumina.ro şi conţine peste 2000 de imagini care prezintă slujitori, profesori, monahi, locaşuri de cult şi aşezăminte monahale, unele dispărute sau renovate, diverse momente/evenimente din viaţa bisericească românească din ţară şi de peste hotare.
În anul 2019, cu sprijinul firmei Netvibes din Bucureşti a fost realizată o nouă versiune a site-ului Fototeca Ortodoxiei Româneşti. Aceasta a fost pusă în funcţiune duminică, 27 octombrie 2019, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.
Ziarul Lumina