O oră de religie altfel la Muzeul Satului
Elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 181 din Capitală au participat ieri, 17 martie, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală, la o activitate educaţională intitulată „Să crezi, să iubeşti, să dăruieşti!” Evenimentul este inclus în proiectul „Biserica şi Şcoala din sufletul meu”, derulat în parteneriat cu Parohia „Galileea Străuleşti”, Protoieria Sector 1 Capitală.
Îmbrăcaţi în costume populare, elevii Şcolii Gimnaziale nr. 181 din Capitală au participat la o oră de religie altfel decât în sala de curs, şi anume, în Muzeul Satului din Capitală, în apropierea bisericii de lemn din Răpciuni, județul Neamţ. Activitatea educaţională, a explicat pr. paroh Costinel Ailioaei, de la Parohia „Galileea Străuleşti” din Capitală, a avut menirea de a arăta legătura dintre credinţa creştin-ortodoxă şi tradiţiile „Alexiilor” din nordul Moldovei dedicate Sfântului Alexie, Omul lui Dumnezeu, sărbătorit în Biserica Ortodoxă în data de 17 martie. În acest sens, invitaţi la ora de religie, coordonată de prof. Gabriel Iuriciuc, au fost artistul Mihai Georgescu (Miţă de la Bere Gratis) şi pr. Gheorghe Dogaru, inspector de specialitate la disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, care au fost intervievaţi despre rolul educaţiei religioase în formarea copilului, dar şi despre modul în care tinerii se pot apropia de Dumnezeu. „A fost o întâlnire foarte frumoasă, fiindcă ei te primesc cu sinceritate. Copiii nu au nevoie de a le spune un punct de vedere, ci de un sentiment, de exprimarea unei bucurii, de aceea am încercat şi noi să le transmitem, să le emanăm ceea ce credem că este bine”, a spus Mihai Georgescu.
Ora de religie organizată la Muzeul Satului din Capitală, a explicat pr. inspector Gheorghe Dogaru, a demonstrat faptul că aceasta nu are nici o legătură cu limitarea în anumite şabloane, precum încearcă unele voci din societate să arate. „Prin educaţia religioasă pe care şcoala o oferă copiilor nu se face altceva decât să se păstreze şi să se conserve o tradiţie şi o valoare de 2.000 de ani, în afară de cunoştinţele teoretice care sunt predate. A fost o acţiune de punere în practică şi aplicare a ceea ce copiii învaţă la şcoală într-un cadru atât de pitoresc şi de plăcut pentru a înţelege valorile tradiţionale şi frumoase pe care încercăm să le transmitem mai departe şi să le conservăm nealterate în sufletul acestor copii”, a mai spus pr. Gheorghe Dogaru.
La finalul celor două secţiuni ale activităţii educaţionale, cateheza şi interviul, pr. Costinel Ailioaei a rostit o rugăciune de binecuvântare a celor prezenţi, iar copiii au prins pe ramurile unor copaci mărţişoare realizate de ei, ce aveau inscripţionate versete din Sfânta Scriptură.
Proiectul „Să crezi, să iubeşti, să dăruieşti!” este la ediţia a 3-a şi are drept scop ajutarea copiilor din familiile defavorizate din parohia amintită.