O soluţie pentru a împiedica înstrăinarea terenurilor României

Data: 16 Mai 2013

„România trebuie să producă, în primul rând, pentru ea. Trebuie să-şi asigure nevoile de hrană ale populaţiei. Nu ştiu câte autoturisme vom vinde peste o sută de ani pe pieţele externe, dar ştiu sigur că, dacă va exista o marfă care se va vinde de-acum în o mie de ani, aceasta este hrana.“ 

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, ieri, cu ocazia Conferinţei Naţionale a Agricultorilor, organizată în Capitală, că statul are obligaţia să creeze o agenţie care să aibă dreptul de prim cumpărător atunci când proprietarii de terenuri din România doresc să-şi vândă pământul.
 
„Dacă tot ne place să spunem «nu ne vindem ţara», aş vrea ca românii să nu-şi vândă pământul. În acelaşi timp, nici statul nu poate sta indiferent. În mod categoric, statul are obligaţia să creeze o agenţie care să aibă dreptul de prim cumpărător atunci când proprietarii români doresc să-şi vândă pământul“, a spus şeful statului. Potrivit preşedintelui, aceasta ar putea să fie o soluţie care să prevină scăparea de sub control a producţiei agricole. „România trebuie să producă, în primul rând, pentru ea. Trebuie să-şi asigure nevoile de hrană ale populaţiei. Nu ştiu câte autoturisme vom vinde peste o sută de ani pe pieţele externe, dar ştiu sigur că, dacă va exista o marfă care se va vinde de-acum în o mie de ani, aceasta este hrana. Şi, după ce ne rezolvăm prioritatea acoperirii nevoii de alimente a populaţiei României, trebuie să ne propunem să valorificăm potenţialul pe care România îl are prin export de hrană, dar nu neapărat grâu şi porumb. România are condiţii şi, printr-o strategie corectă, poate genera nu numai dezvoltarea producţiei agricole, ci poate genera şi o producţie alimentară extrem de performantă“, a adăugat şeful statului, care a mai precizat că membrii Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România sunt aproape de finalizarea unei strategii în domeniu.
 
„Prima şi cea mai importantă problemă cu care se confruntă agricultura românească este legată de lipsa unei strategii pe termen lung. În 2011, am desemnat o comisie pe lângă Preşedinţie care să elaboreze această strategie, urmând ca ea să fie pusă în dezbatere publică, cu speranţa semnării unui pact pentru agricultură, semnat de toate partidele politice, de instituţiile responsabile. Suntem aproape de finalizarea acestei strategii. Sper ca 30 iunie, cel mai târziu, să fie momentul în care (specialiştii desemnaţi să se ocupe de acest lucru - n.r.) să ne poată prezenta public strategia pe termen lung în ceea ce priveşte agricultura“, a spus Traian Băsescu.

România poate deveni un jucător important pe piaţa europeană de cereale

La rândul său, comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş a subliniat că România are capacitatea de a deveni un jucător important pe piaţa de cereale din Europa.
 
„Ar fi bine să fiţi conştienţi că România poate să devină un jucător important pe piaţa de cereale din Europa, dar şi din această regiune, dacă ştiţi să folosiţi pârghia aceasta a producţiei agricole. Nu doar ca venituri, adică ceea ce vă intră în conturi în fiecare an, ci să folosiţi producţia ca volum în zona de sud-est, pentru a vă consolida poziţia în Europa. O cantitate mare de cereale poate fi folosită ca să aveţi ceva de spus în privinţa preţului. (...) Ucrainenii joacă din ce în ce în ce mai bine jocul acesta“, a subliniat Dacian Cioloş. (Bogdan Cronţ)